4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

Рак – страшний діагноз, який змінює життя не лише хворої людини, а й родичів.

Онкологія – друга причина смертності у світі. І щороку кількість хворих лише зростає.

Ексміністерка охорони здоровя Уляна Супрун написала кілька порад, як поводитись, коли у вашій родині трапилась біда.

  • Прийміть ситуацію, що склалася. Для того, аби мати змогу допомогти ваші близькій людині впоратися, вам необхідно перш за все прийняти діагноз та бути готовим до різних сценаріїв. Прочитайте інформацію про різні протоколи лікування, порадьтеся з лікарями та підготуйте вашу близьку людину до терапії. Інформація і розуміння як діяти завжди “озброюють” і дають трохи впевненості у ситуації. 
  • Говоріть. Проговорити емоції, почуття та фізичний стан ваш та вашої близької людини, яка хвора на рак, означає скинути з себе тягар несказаного. Часом буває страшно обговорювати лікування й майбутнє не лише при хворій на рак людині, а й між собою. Це гальмує ваше прийняття діагнозу. 
  • Якщо вам страшно, зізнайтеся у цьому принаймні для себе. Також є цілком нормальним обговорювати свої почуття з людиною, яка хворіє на рак. Їй також страшно. Будь-яке онкологічне захворювання лякає, бо воно непередбачуване. 
  •  Скажіть, що вам зле, якщо ви справді так почуваєтеся. Спробуйте не ставити свої почуття вище, аніж хворої на рак людини, адже ви ніколи не знаєте, як вона справляється. Гнів, смуток, невизначеність, страх, відчуття провини, самотність та ізоляція — почуття, які супроводжують не лише тих, хто хворіє на рак, а й їхніх близьких.
  • Будьте готові до того, що на ваші слова “мені зле, я втомився” ви можете почути відповідь: “Думаєш, мені легко?” Не варто мірятися тим, кому гірше. Зараз складно усім, а тому взаємна підтримка буде дуже доречною. 
  • Плануйте майбутнє. Що важливо, плануйте і своє майбутнє, і майбутнє вашої близької людини, яка зараз проходить лікування від раку. Варто розуміти, що терапія тимчасова, і після неї життя триватиме. Власне, як і триває під час неї.
  • Допомагайте з побутовими речами. До прикладу, підвезіть на сеанс хіміотерапії та додому, допоможіть із прибиранням та доглядом за дітьми або ж приготуйте вечерю, якщо вашій близькій людині сьогодні погано. 
  • Просіть про допомогу друзів та родичів. Та будьте готові, що вони можуть відмовити вам, адже не в змозі взяти на себе таку відповідальність. 
  • Будьте готові до змін у поведінці вашої близької людини. Терапія, дискомфорт, пов’язаний із лікуванням, та стрес можуть стати причиною агресії або й депресії. Запропонуйте звернутися до фахівця з психічного здоров’я, якщо відчуваєте потребу. 
  •  Переконайтеся в тому, що ви приділяєте достатньо часу для себе. Здоровий сон, їжа та відпочинок допоможуть зберегти сили. Складно допомагати комусь, якщо допомога потрібна вам.