Аваков розповів деталі евакуації українців із Китаю

Сьогодні, 18 лютого, із з китайської провінції Ухань, де центр спалаху коронавірусу, евакуюють українців. Про це Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів в ефірі «Свобода слова» на ICTV.

Крім українців, на борт літака візьмуть також громадян Росії, Білорусі, Нідерландів, Аргентини та інших країн. Ці держави муситимуть заплатити Україні за евакуацію їхніх громадян. 

Міністр розповів, що вважає це нормальною практикою. Оскільки раніше одного українця, наприклад, забрав російський літак. 

Із Китаю вилетять лише особи без симптомів коронавірусу. 

«Той у кого буде температура 37,2 і більше, на превеликий жаль, не полетить на літаку», – наголосив Арсен Аваков.

Усі, кого везтимуть із Уханя, підпишуть спеціальні документи. Ними вони погоджуються на двотижневий карантин. Літак прибуде в один із аеропортів України на спеціальну санітарну смугу.

По прильоту, коли українців пересадять у автобус, літак продезінфікують. Включно із заміною повітряних фільтрів. Відходи, які залишаться у літаку, спалять. 

Команда літака, яким евакуюватимуть громадян із Китаю до України, складатиметься з 16 чоловік екіпажу: 6 пілотів, 9 бортпровідників, 1 технік, 2 лікарів, 1 медсестра. Також у літаку перебуватимуть поліцейський, військовослужбовець і працівник консульства.

«Всього підлягатимуть обсервації орієнтовно 109 осіб. Пасажири, які прибули з КНР і члени екіпажу прямують до місця обсервації в автобусах у супроводі співробітників Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Колону з 4-х автобусів супроводжуватимуть автомобілі Патрульної поліції» – розповів міністр.

Супроводжуючих разом із евакуйованими помістять у спеціальні корпуси на 14-денний карантин. 

Місце карантину буде оточене бійцями Нацгвардії та рятувальниками. Поруч буде розташовуватись штаб сил Нацгвардії.

Нагадаємо, за даними станом на ранок від ускладнень, які викликає коронавірус померли  1 873 особи. Кількість інфікованих зросла до 73 335 осіб. Водночас 12 803 пацієнта  – одужали.