Грип та ГРВІ: Львівщина переступила епідеміологічний поріг

Лише за останній тиждень на ці недуги захворіли понад 12 тисяч осіб. І це на три тисячі більше, ніж за попередній тиждень.

За останні дні уже понад три десятка навчальних закладів у Львові призупинили навчання у звязку зі збільшенням кількості захворілих школярів.

Загалом епідеміологічний поріг на Львівщині перевищено на понад 15%. Щотижня збільшується кількість осіб, які звертаються по допомогу у медичні заклади. А кількість госпіталізованих на цьому тижні вже збільшилась на третину. Особливість цьогорічного грипу у тому, що його можна легко сплутати із кишковою інфекцією, застерігає лікарка-епідеміолог Наталія Тімко:

“Особливість грипу цього року – ломота у м’язах, в суглобах, сухий, противний такий надсадний кашель. Багато людей, особливо діти, скаржаться на болі в животі. Також відмічається частий рідкий стілець”.

Через збільшення кількості захворілих від завтра уже 32 школи у Львові призупиняють навчання. З них 17 не працюють від початку цього тижня. Проте інформація ще може змінитися, адже все більше дітей не виходить на навчання через хворобу, повідомила Зоряна Довганик, начальниця управління освіти:

“Загалом в нас буде на завтра закрито 32 школи, у четвер плануємо, що буде 30 шкіл. Але знову ж таки може бути звернення від керівників інших закладів освіти. Ми щоденно моніторимо ситуацію керівники навчальних закладів, управління освіти і відповідно приймаємо певні управлінські рішення”.

Медики кажуть, що найефективніший захист від грипу – це вакцинування. Звичайно, його варто робити заздалегідь. Утім медики наголошують – навіть зробивши щеплення проти грипу зараз, є ймовірність виробити імунітет протягом двох тижнів.

Якщо ж ви вже відчули перші ознаки застуди – не зволікайте і одразу звертайтесь до сімейного лікаря, адже виявлений на початкових стадіях грип і своєчасне лікування пришвидшують одужання та полегшують перебіг хвороби.