На українському фінансовому ринку з’явились нові монети

Десятигривневі.

Монети номіналом 10 гривень відсьогодні в обігу.  Вони поступово замінять у обігу банкноти номіналом 10 гривень. Національний банк для початку уведе в обіг понад 5 млн монет номіналом 10 гривень. Вони уже розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах (Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків, Хмельницький).

«Ми подбали про максимальний комфорт під час уведення в обіг монет номіналом 10 гривень, – пояснив Віктор Зайвенко. – Громадянам не потрібно спеціально обмінювати 10-гривневі банкноти на ці монети. Вони зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами. Банкноти номіналом 10 гривень, як і раніше, залишаться платіжним засобом, вони перебуватимуть в обігу, але через деякий час зникнуть у результаті природнього зношення і будуть замінені обіговими 10-гривневими монетами», – розповіли у пресслужбі банку.

Нова монета суттєво відрізняється від нових обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. Зокрема, вона має гурт з спеціальним крупним рифленням, що дозволить легко її відрізнити від обігових монет інших номіналів.

«Завдяки вилученню з обігу розмінних монет номіналом 1, 2 та 5 копійок покращилася ситуація із розпізнаванням обігових монет номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень. Адже тепер зникла можливість плутанини цих монет через їх схожість за кольором», – зазначив директор департаменту грошового обігу НБУВіктор Зайвенко.