«Вони витягнули мене з того світу…» – репортаж з «червоної зони»

Журналісти «Першого Західного» зняли репортаж у Львівській обласній інфекційній лікарні.

«Вони витягнули мене з того світу. Коли задихався, робили все, що тільки можливо…» – так, не стримуючи сліз, розповідає герой сюжету про роботу медиків.

Він захворів на COVID-19. Його дружина – у тій же палаті, син – у реанімації, онук – вдома. Теж із підтвердженим діагнозом. 

Зараз у обласній інфекційній лікарні перебуває понад 170 пацієнтів.

Червона зона – територія підвищеної небезпеки. Сюди можна зайти лише у повному захисті. Хворі – у кожній палаті. Лише де-не-де можна побачити вільні місця – дехто вже видужав. І так – на трьох поверхах четвертого корпусу. Під палату переобладнали навіть ординаторську…

«Це була колись ординаторська, ми мусіли доставити ліжка, бо стільки багато поступало пацієнтів, що не було куда їх класти», – каже Андрій Орфін, лікар-інфекціоніст Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні

Тут поставили шість ліжок. Більшість хворих – старші за п’ятдесят. Усі – на кисневій підтримці. Дихають важко, температура – підвищена, апетиту немає.

«Я скажу всім, шо то дуже тяжка хвороба. Хай пильнуються. Краще не попадати», – каже Петро Гордій, пацієнт з діагнозом COVID-19

А їхній син – у реанімації. Сім’ю розділяє два поверхи. Йому – 32. Роман – священик церкви Івана Хрестителя на Сихові. У родині захворів першим.

«Без молитви тут ніяк. Мусиш молитися. Та ше й деколи переживаєш за тих людей, шо збоку – справа, зліва», – ділиться отець Роман Гордій, пацієнт з діагнозом COVID-19.

Без важких супутніх захворювань молодій людині опинитись у реанімації – можливо. Роман – цьому реальний доказ. Пневмонія, брак кисню, а в голові – думки про батьків, які поверхом вище, про сина й дружину, які вдома. Чекають результатів тестів. А поруч – шестеро хворих. Життя чотирьох – на волосині. 

«Деякі наші пацієнти знаходяться практично до двох тижнів на штучній вентиляції легень. Звичайно, спрогнозувати той момент, як закінчиться хвороба – важко», – каже Ярема Камінський, анестезіолог відділення інтенсивної терапії Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні.

Більше дивіться у сюжеті: