Поки чекаємо завод: де здати сміття на переробку у Львові

Поки міська влада Львова лише говорить про створення смітєпереробних та сміттєспалювальних заводів, екоактивісти взяли все у свої руки.

У Львові волонтери закликають мешканців міста приносити своє сміття на переробну станцію. Розташована вона на заводі «РЕМА», що на вул. Заводській, 31.

Саме там екоактивісти організації «Зелена коробка» допомагають пересортувати сміття на придатне та не придатне для переробки. Опісля наповнені баки з придатним для переробки сміттям кладуть під прес.

Роблять це для того, щоб стиснуті відходи зручніше передати іншим підприємствам, які безпосередньо перероблять його на органічні матеріали. За три місяці вдається віддати на переробку близько п’яти тонн сміття.

Найлегше, запевняють волонтери, зібрати скло та макулатуру, а найважче – поліетиленові пакети, розповідає керівник організації «Зелена коробка» Ілля Петрик:

“Макулатура переробляється у Львові і в Києві, пластикові пляшки переробляються у Львові, інші пластики теж можуть перероблятися у Львові або центральних областях”.

Долучитися, щоб переробити своє сміття, можуть усі охочі з 16 по 19 години. Не працює організація «Зелена коробка» лише у неділю. Харчові відходи також можна переробити, зазначають фахівці. Принести їх можна на вулицю Пластову, 13. Спочатку їх помістять у спеціальні контейнери, а згодом переробляють у корисний компост.

Також сюди ж активісти приносять сухе листя та скошену траву. Завдяки спеціальній програмі працівники «Зелене місто» можуть контролювати всі процеси власноруч. Розповідає технолог комунального підприємства «Зелене місто» Юрій Похилевич.

“Застосовують бактерії, штами різні на початкову стадію проміжну і фінішну для кращого виготовлення компосту, який використовується, як органічні добрива у сільському господарстві”.

Зараз станція компостування працює у тестовому режимі. Потрібно ще облаштувати майданчики, де будуть складати компост.

“Станція сама по собі ще не відкрилася в тих масштабах в яких ми хочемо. Зараз ми працюємо у тестовому режимі і даємо можливість людям, які переймаються цим привозити свої органічні відходи”, – розповідає директор комунального підприємства «Зелене місто» Святослав Євтушенко.

Додамо, приносити сюди органічне сміття можна з понеділка по п’ятницю з 9 ранку і до 6 вечора. У Львові таких станцій лише дві, за три місяці ці установи переробляють близько 25 тонн сміття, коли за цей час місто продукує майже 54 тис. тонн мішаних відходів.