Суд ЄС скасував санкції проти Януковича та його соратників

Суд Європейського Союзу скасував санкції ЄС, подовжені проти президента-втікача Віктора Януковича і його сина Олександра в 2016-2017 роках, а для низки його соратників, продовжені в 2018 році.

«Рішення про заморожування коштів щодо цих осіб неодноразово продовжувалося на один рік на тій підставі, що українська влада притягала їх до кримінальної відповідальності за незаконне привласнення державних коштів або активів. Вони подали позови до Генерального суду, оскаржуючи дії (ЄС), які подовжують заморожування їхніх коштів в 2016 і 2017 роках у тому, що стосується Віктора Януковича і одного з його синів, а в 2018 році відносно інших осіб, на тій підставі, що, зокрема, Рада [ЄС] не виконала критерії включення в [санкційний] перелік. Згідно з сьогоднішнім рішенням, Генеральний суд підтримує дії українців, скасовуючи обмежувальні заходи, вжиті проти них протягом цих періодів», — сказано в повідомленні.

Як повідомило видання TheБабель з посиланням на пресслужбу суду, таке рішення було ухвалене в четвер, 10 липня за результатами розгляду скарг колишніх високопоставлених чиновників, серед яких Віктор Янукович, його син Олександр, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко, ексвіцепрем’єр-міністр Сергій Арбузов, ексгенеральний прокурор Віктор Пшонка та його син Артем Пшонка і ексглава адміністрації президента Андрій Клюєв.

В суді зазначили, що вказані особи були вперше включені в 2014 році в список осіб, чиї активи підлягають заморожуванню, на тій підставі, що вони стали фігурантами розслідування кримінальних злочинів в Україні, пов’язаних з розтратою державних коштів і їх незаконним виведенням за межі України.