Синоптики зафіксували цієї зими рекордні показники

Синоптики зафіксували найтепліший початок лютого за останні 18 років. Загалом, цьогорічна зима вже встигла поставити 5 температурних рекордів і, як запевняють синоптики, це ще не кінець.

Тепла зима 2019-2020 аномальна не лише через температурний показник, а й через відсутність опадів. Заступниця директора Львівського гідрометцентру Олена Смалюх розповіла, що як показують дослідження погоди у Львівській області, тепер теплі зими траплятимуться все частіше:

“Температура на Львівщині стала вищою від кліматичної норми на 0,9 градуса. Йдеться про те, що зростання температури відбувається стале і без змін, особливо останнє десятиліття”.

З іншого боку, висока температура у першій половині зими часто завершуються холодом у другій. Чим неабияк занепокоєні аграрії, бо вже мали негативний досвід.

“У нас були випадки коли у травні був один єдиний приморозок і він знищив фактично врожай яблук у наших садах, суттєво пошкодив врожай ягідних культур, зокрема суниці”, – зазначив голова асоціації фермерів Ярослав Кардаш.

Наразі жодної загрози культурам аномальна тепла зима не становить, але у перспективі така інтенсивна зміна клімату загрожує не лише рослинам, а й усьому живому.

Нагадаємо, з завтрашнього дня синоптики прогнозують різке зниження температури з дощем та подекуди мокрим снігом. Проте, як запевняють аграрії, таких тимчасових і нетривалих опадів недостатньо для нормального функціонування посівних культур, що загрожує поганим врожаєм.