У Львові успішно провели операцію із трансплантації нирки

Нещодавно лікарня швидкої допомоги отримала ліцензію на такі втручання

Першу операцію із трансплантації нирки провели у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги.

Пацієнт – чоловік 36 років, тато двох діток. Вісім останніх років він жив на діалізі: спершу на перетоніальному, потім на гемодіалізі, від ускладнень майже втратив слух. За цей час від ниркової недостатності помер його рідний брат, який не захотів жити на “штучній нирці“, – розповів головний лікар закладу Олег Самчук.

За його словами ще п’ять років тому мама пацієнта погодилася віддати нирку сину, бо підійшла як донор, але він не міг зважитися на операцію. Рішення ухвалив, коли побачив успішні трансплантації в Ковелі. А до Львова приїхав аж з Кривого Рогу. 

Операція тривала 4 години. Спершу був забір органа у мами, потім сама трансплантація сину. Все минуло успішно. Нирка запрацювала одразу“, – розповів Олег Самчук.

Медики кажуть, що зараз і донор, і реципієнт почуваються добре. Мама уже у відділенні урології, син поки в реанімації, але його стан стабільний. 

Додамо, Олег Самчук розповів також, що лікарі уже готуються посмертних пересаджень нирок і серця, потім – інші органи. Важливим є те, що операції з пересадження фінансуються державою, тому пацієнти більше не платять, ані за родинні, ані за посмертні трансплантації.

Фото: Олег Самчук