Віллі Бачевських повернуть автентичний вигляд

З пам’ятки архітектури, що на вул. Вітовського у Львові, демонтують скляну надбудову та перефарбують фасад.

Уже більше двох років Львівська міська рада та власники вілли Бачевських не могли дійти згоди щодо зовнішнього виду будівлі. Ще у 2018 році власник самовільно перефарбував фасад з бежевого у сірий колір, замінив дерев’яні вікна на металопластикові та встановив скляну прибудову. Мешканець сусіднього будинку Сергій, хоча й незадоволений теперішнім видом будівлі, але каже, що до цього було ще гірше.

“В тому стані, в якому він був 8 років назад і 5 років тому, там грибок доростав до першого поверху, дах провалювався. Вони усунули весь грибок, поміняли всі комунікації, бо тут все гнило. Також вони в принципі відремонтували дах”, – розповів він.

Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко розповів, що домовитись із власниками вдалось завдяки новому орендарю. Після демонтажу та реставрації у будівлі має запрацювати нове відділення Приватбанку. А от штраф, який наклали на власників вілли через порушення, схоже, можуть їм пробачити.

“Питання штрафу є актуальним, але довколо цього штрафу було ще декілька судових позовів. Предметом штрафу є порушення, але це окрема історія. Зараз ми говоримо, що завдяки орендарю всі речі будуть поправлені. Оскільки ситуація зараз вичерпується, то відповідно зникає предмет позову”, – пояснив чиновник.

Додам, що повну реставрацію вілли Бачевських планують завершити до кінця весни, проте, як зауважують у мерії, несприятливі погодні умови можуть затримати цей процес.

Додамо, що реставрація пам’ятки архітектури буде відбуватись спільним коштом орендаря та власників, за рекомендацією управління охорони історичного середовища.