З Італії в Україну: як посилять заходи безпеки проти коронавірусу

Поширення коронавірусу набирає обертів по всій Європі. За даними моніторингу Університету Джона Хопкінса, в Італії вже 270 підтверджених випадків захворювання. В Німеччині – 16, у Великобританії – 13, у Франції – 12. Троє занедужало у Бельгії, по одному – у Швеції, Фінляндії та Іспанії.

В Італії зареєстрували 270 випадків захворювання на коронавірус. Семеро загинули. Саме в цій країні працюють тисячі українських заробітчан. А ще більше – відпочивають як туристи.

Наразі вже 12 міст на Апеннінському півострові ізолювали. Та чи є шляхи, якими вірус може-таки дістатися до Львова? Дізнавалися журналісти телеканалу “Перший Західний“.

Прямого залізничного та авіасполучення немає. Залишається два варіанти – власною автівкою або автобусом. За тиждень цим видом громадського транспорту до різних міст Італії їде приблизно триста людей, та повертається стільки ж.

5 рейсів за сім днів – і навіть зараз розклад не змінюють, кажуть у міжнародних касах. Квитків купують менше, втім, тому, що наразі не сезон. Перевізники працюють в звичному режимі.

Проблем на даний момент, ажіотажу стосовно коронавірусу між пасажирами і між перевізниками немає“, – розповідає Назар Брославський, керівник міжнародної автобусної каси Центрального автовокзалу Львова .

На кордоні ж заходи безпеки посилили. Наразі вже опитують усіх, хто повертається до України, чи немає у мандрівників захворювань, схожих на грип і уточнюють країну перебування. До прикладу, на Закарпатті прикордонники вже працюють у засобах захисту.

Вони забезпечені вже всі латексними рукавичками та пов’язками. До кінця робочого тижня пункти пропуску всі будуть забезпечені термометрами, а також респіраторами.Перевірятися температура буде у всіх осіб, які будуть перетинати державний кордон. В пріоритеті у нас українсько-угорська ділянка кордону на даний час. Завтра планується забезпечення пунктів пропуску на українсько-словацькому та українсько-румунському державному кордоні“, – розповів Роман Павленко, начальник сектору взаємодії зі ЗМІ Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Такі ж заходи безпеки й у аеропорту. Хоча прямого сполучення між Італією й Львовом немає, тут також обстежуватимуть пасажирів. Озброїлися термометрами.

В аеропорту вже є, аеропорт придбав і передав нам в користування, і сам має. І також зараз закуплятися буде з цього резервного фонду термометри“, – сказав Роман Павлів, директор ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”.

Ще до січня авіакомпанія Ернест здійснювала рейси зі Львова до Італії. Та їх відмінили. Втім, ситуація незабаром зміниться. Вже з кінця березня літаки компанії SkyUp прямуватимуть до Риму, Неаполя та Мілана. Запуск цих рейсів переносити не планують. У SkyUp повідомляють, до прийому літаків з Італії – готові.

Ми спостерігаємо, як і всі, за розвитком ситуації в Італії з поширенням епідемії. Ми завжди знаходимося на зв’язку з МОЗ, діємо згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації здоров’я, спілкуємося та прислухаємося до порад наших партнерів з Італії“, – повідомила Наталія Калініченко, прес-секретар авіакомпанії «SkyUp».

До слова, літак компанії SkyUp, який забирав українців з китайського Уханю продезінфікували одразу після повернення, а також замінили усі фільтри систем кондиціонування. Відтак, він безпечний і здійснюватиме перевезення й надалі.