Здай кров – врятуй життя: в Україні запустили новий флешмоб

У неділю, 14 червня, увесь світ відзначатиме Міжнародний день донора крові. Відтак Центр громадського здоров’я України оголошує Всеукраїнський флешмоб серед донорів та донорок крові. Такий флешмоб ЦГЗУ запустив на своїй Facebook-сторінці.

У центрі зазначають, що 70% донорів здають кров лише раз у житті. А через карантин в Україні критично низькі показники здачі крові.  

«Кожні кілька секунд хтось у світі потребує крові. І саме добровільна та регулярна пожертва крові від донорів рятує мільйони життів щороку», – йдеться у повідомленні.

Взяти участь у флешмобі просто:

  1. Із 10-го до 19-го червня включно станьте донором крові.
  2. Зробіть фото, на якому видно, що ви здаєте кров.
  3. Опублікуйте його на своїй сторінці у Facebook із хештегом #яДонор або #яДонорка
  4. На час дії конкурсу зробіть свою сторінку відкритою для усіх користувачів Facebook.

19 червня серед всіх учасників за допомогою random.org центр розіграє 5 подарункових наборів.

Вимоги до донорів не складні  – бути фізично здоровими та не мати хронічних, інфекційних захворювань. Стати донором можуть усі охочі віком від 18 до 55 років. Також для безпеки донорів, їхня вага має становити не менше 50 кілограм. Водночас у деяких центрах крові приймають з вагою лише від 55-60 кг, наприклад, у Львівському обласному центрі служби крові.

Також важливо наголосити, що за два дні до донації не можна вживати алкоголь, а курити не можна за дві години до здачі крові. Детальніше про те як підготуватися до здавання крові за посилання.

Львів’яни можуть здати кров Львівському обласному центрі служби крові, що на  вул. Пекарській, 65 у будні дні з 8:30 до 13:00.

Крім того, здати кров можна у Лікарні швидкої медичної допомоги, що на вул. Миколайчука, 9. У будні дні з 9:00 до 12:00, і лише у п’ятницю з 9:00 до 10:00.

Повний перелік закладів, де можна здати кров в Україні тут.

Обов’язково потрібно взяти з собою документ, що посвідчує особу – це паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.