Зимове обмороження: як вберегтись

До Львова повернулася зима.  Температура повітря опустилася на позначку нижче нуля.  Зокрема сьогодні синоптики прогнозують до 10 градусів морозу. А відтак у лікарнях медики очікують збільшення кількості пацієнтів з обмороження.

Обморожені щоки, руки та ноги. Такими можуть бути наслідки тривалого перебування на сильному морозі. В зону найбільшого ураження потрапляють діти та люди похилого віку. Аби вберегти своє здоров’я найперше потрібно тепло вдягатися, наголошує речник надзвичайників Львівщини Ігор Курус:

“Перед виходом на вулицю рекомендується гарно попоїсти, не виходити на вулицю голодним. Також відповідно одягнутися. Щодо взуття існує рекомендація, що не варто одягати тісне взуття, адже воно буде порушувати кровообіг”.

Також рятувальники не рекомендують курити та вживати алкоголь на морозі. Адже організм може зазнати ще більшого стресу та почне швидше втрачати тепло. Лікарі кажуть, що місця обмороження ні в якому разі не можна засовувати під гарячу воду. Тіло має поступово зігрітися розповідає інструктор першої домедичної допомоги Василь Кашуба:

“Якщо людина обмерзла, то її потрібно поступово завести в тепле приміщення, або в теплий автомобіль або в теплий пункт обігріву. Також потрібно давати тепле пиття в ніякому разі не гаряче та сухий теплий одяг”.

При сильних снігопадах і морозах рятувальники радять перечекати негоду у пунктах обігріву. В таких приміщеннях одночасно може перебувати до 30 людей, розповідає  керівник центру обігріву Олександр Бородін:

“Ці пункти працюють під час морозів щодня. В ночі в нас працює приміщення нічного перебування. З 9:00 до 20:00 – це пункт обігріву, а з 20:00 до 9:00 це приміщення нічного перебування для бездомних”.

Нагадаємо, що  у Львові є два пункти обігріву. Один на вул. Личаківській, 56 та ще один на Кирилівській, 3а.