10 цікавих фактів про Шевченка, які ви могли не знати

Сьогодні в Україні відзначають річницю від дня народження великого Кобзаря Тараса Шевченка. Радіо Перше підготувало для вас цікаві факти із біографії Тараса Григоровича.

1. Цього року Тарасові Шевченку виповнилося б 207 років.

2. Поет був невисокого зросту – лише 164 см.

3. До речі, він був не лише поетом. Шевченко – це ще й прозаїк, драматург, художник, громадський та політичний діяч.

4. Лише 12 років зі свого короткого життя Тарас Григорович був відносно вільною людиною. 24 роки він був кріпаком, 11 років перебував під слідством, на військовій службі та у засланні.

5. Тарас любив витрачати гроші на одяг. Коли жив у Петербурзі і добре заробляв роботою портретиста, міг собі дозволити дорогі костюми. Тож він був знаним модником.

6. Твори Тараса Шевченка перекладені більше, ніж ста мовами світу. Зокрема мовою есперанто.

7. Тарас Григорович дуже часто закохувався. Однак одружитися був готовий лише на одній – 20-річний Ликері Полусмаковій, наймичці.

8. Проте весілля не відбулося. Не допомогли і дорогі подарунки, які закоханий Шевченко робив удвічі молодшій дівчині. Вона не захотіла переїжджати до Тараса. Інша версія розриву закоханих – начебто Шевченко застав Ликеру в обіймах іншого.

9. Шевченко, очевидно, дуже любив калину. І у “Кобзарі” вжив це слово 385 разів.

10. Пам’ятники Шевченкові розміщені по цілій планеті. Їх налічують майже 1,5 тисячі. Звісно ж, найбільша кількість в Україні.