Писанки, крашанки, дряпанки та крапанки – найважливіші символи Великодня

Великоднє яйце — невід’ємний атрибут святкування Великодня або приходу весни. За давньою традицією, до цієї нагоди фарбували чи розписували яйця. Про те, які є види Великодніх яєць та їхню символіку Радіо ПЕРШЕ розповіла завідувачка Народного дому, що у селі Черляни на Львівщині Марія Панізовська.

Існує 4 види Великодніх яєць – писанки, крашанки, крапанки та дряпанки. На Львівщині найчастіше створюють писанки – це сирі або видуті яйця, на які воском наносять символічний рисунок. І також крашанки – варені яйця, які зафарбовують в один колір. Їхня важлива відмінність в тому, що крашанки можна їсти, ними можна бавитись та цокатись. А от писанками ні.

«Писанки ніколи не варили і не вживали в їжу. Ними також не бавилися  на Гаївках, оскільки вони були позначені магічними знаками, пов`язаними з давніми віруваннями», – зазначила Марія Панізовська.

Писанки

Крашанки

Перш за все, писанка символізує Воскресіння Ісуса Христа. Християни, які взяли звичай писати писанки побачили в ньому знак Воскресної радості і вічного життя. Колись до того, аби намалювати писанку ретельно готувалися. Продовжила Марія Панізовська:

«Здавна було спеціальне приготування до писанки. Вже як хата була побілена, все вимите, ікони рушниками повбирані, то жінки гарно одягалися, спочатку молилися, а тоді бралися до малювання писанок».

Дряпанки та крапанки також досить поширені. Аби зробити дряпанку, яйце фарбують одним кольором, тоді беруть щось гостре і видряпують різні  орнаменти.

А для крапанки зачерпають писачком віск і закрапують ним лише місця, що повинні залишитися незафарбованими. Після цього яйце занурюють у найсвітлішу фарбу і, після висихання, поверхню вкривають восковими цятками.

«Старі люди нам так передавали, що крапанки – це сльози Матері Божої. Коли її Син був розп`ятий на хресті, то в Неї капали сльози, і це якраз у вигляді тих крапанок писали писанки», – поділилась пані Марія.

Дряпанки

Крапанки

Традиції українського писанкарства надзвичайно розмаїті. У різних регіонах України є свої особливі кольори та орнаменти. Хрести, триноги, зірки – це знаки сонця, безконечники – знаки води, ромби з решіткою, які символізували засіяне зоряне поле. Писанка, зроблена власноруч, є найпотужнішим оберегом.

Додамо, що єдиний у світі музей писанки або писанкового розпис є в Україні, а саме в місті Коломия на Івано-Франківщині. У ньому збережено понад 12 000 писанок і декоративних яєць із різних регіонів України та країн світу.

Марта ЗАНЮК

Читайте також:

Яким буде Великдень у Львові: прогноз погоди

Від завтра, 28 квітня, на Львівщині прогнозують потепління, але на Великдень, 2 травня, падатиме дощ, а місцями грози. Про це Радіо ПЕРШЕ повідомила синоптикиня Львівського