20% львівський дітей бояться дороги зі школи додому і навпаки, – дані дослідження

Результати опитування на тему «Безпека дорожнього руху біля львівських шкіл» презентувала громадська організація “Impact. Безпека дорожнього руху” спільно з Інститутом міста. Участь в дослідженні взяли 800 вчителів, 3000 школярів та 2000 батьків. 

Зокрема, під час дослідження ми виявили, що майже 20% дітей сприймають дорогу зі школи додому і навпаки, як небезпечну. У них є відчуття страху і відчуття небезпеки. Це є привід для нас задуматися”, – розповіла Оксана Романуха, керівниця ГО“Impact. Безпека дорожнього руху.”

За її словами, діти бояться свого щоденного маршруту до школи “через ту кількість перешкод і небезпек, яку вони зустрічають”. Йдеться про кількість пішохідних переходів, обмежувачів швидкості, інтенсивність транспортного потоку. А ще  “питання гаджетів та уважності, питання видимості,  шуму та інтенсивності всього , що відбувається на вулиці.”

Під час опитування 35% львівських школярів визнали, що переходячи дорогу, можуть паралельно дивитися на екран свого мобільного або слухати музику у навушниках. Кожен десятий із батьків зізнався, що ігнорує дотримання швидкісного режиму, коли перебуває за кермом. Майже 6% батьків не користуються ременями безпеки. 

“Я завжди апелюю до батьків, щоб вони усвідомлювали свою роль. Ви ключові фігури в житті малюків. Ви можете сказати 113 разів, як потрібно зробити правильно, але, якщо ви один, два чи три рази таки потягнене дитину на червоне світло, то така поведінка закладеться”. 

Оксана Романуха наголосила, що ставлять собі за мету не лише дослідити інформацію щодо безпеки руху біля львівських шкіл. Попереду – етап реалізації. Розпочнуть з підвищення рівня безпеки біля  “п’яти найбільш проблемних шкіл Львова на думку опитаних”. 

У 2020 році у ДТП потрапили 104 дитини. Один випадок – летальний. Причому найчастіше траплялись аварії у Шевченківському і Сихівському районах.  

Фото: Фб-сторінка ГО “Impact. Безпека дорожнього руху”.