5 млн гривень на наукові розробки: як на Львівщині підтримують інновації

1 млн. грн. співфінансування з обласного бюджету Львівщини отримає Франковий університет. За ці гроші спільно з підприємством-партнером буде впроваджувати “Технологію реагентного очищення фільтрів полігонів твердих побутових відходів: вузол змішування реагентів”. А Науковий парк Львівської політехніки отримає 720 тис.грн. на виробництво триколісних електросамокатів для людей з обмеженими можливостями. 

Це 2 з 9 проєктів – переможців Програми сприяння інноваційному та науково-технологічному розвитку у Львівській області. 

“Ціль цієї програми – зв’язати науку та виробництво Львівщини, щоб збільшити частку інноваційного продукту в області”, – пояснив автор програми, депутат Львівської обласної ради та представник Комісії з питань бюджету і соціально-економічного розвитку облради Йосиф Ситник.

Насправді на полицях науковців є багато розробок різних продуктів, які ми імпортуємо з-за кордону. Здається, але за це ми переплачуємо великі гроші. Хотілося б, щоб це підприємства Львівщини виробляли, щоб ця продукція була прикладною, а не лише теоретичною розробкою… За цим стоять робочі місця, ПДФО, наповнення обласного бюджету – це повний замкнутий цикл. Ось така була ідея програми”, – сказав Йосиф Ситник сказав у програмі “Кулуари” на радіо ПЕРШЕ.  

У 2021 році обласний «конкурс стартапів» провели вперше. На реалізацію цієї програми з бюджету Львівщини виділили 5 млн. грн. Максимальна сума на одного переможця – 1 млн.грн. Участь у конкурсі могли брати заклади освіти чи наукові колективи та їхні підприємства-партнери винятково з Львівської області.  

https://soundcloud.com/user-2462259/kuluariyosif-sitnik-komsya-z-pitan-byudzhetu-ta-sotsalno-ekonomchnogo-rozvitku?fbclid=IwAR2jPgzNtkpZ5OWXuaI5uAXK1m3Ex6lCXM-VHHLsnulUJ3kDXS43YW6vtFI