Аеромедичну евакуацію повертають на Львівщину

Сьогодні у аеропорт Ягелон, що в селі Черляни на Львівщині, має прилетіти вертоліт Нацполіції України. Тут він і буде базуватися. Розпочне чергування він також від сьогодні, а щодня на зміні працюватимуть  два медики (один лікар та один фельдшер або медсестра).

Гвинтокрил забиратиме пацієнтів не лише з Львівської області, але й із Івано-Франківської, Закарпатської, Тернопільської, Волинської та Чернівецької. А кого саме, – розповів у коментарі для радіо ПЕРШЕ керівник екстреної медичної допомоги Львівщини Андрій Васько.

«Для пацієнтів, які перебувають в критичних станах, пацієнтів, які перебувають у віддалених територіях нашої області, гірських районах, важкодоступних районах, для ліквідації надзвичайних ситуацій. Також він може бути застосований для перевезення донорського серця, донорського серця з іншими органами, а також реципієнтам»

Доставлятимуть хворих у медзаклади, які мають належні майданчики. Поки що – це восьма лікарня, швидкої медичної допомоги, а також лікарня у Дрогобичі.  

Первинно вертоліт працюватиме тільки в світлу пору, тому що для цілодобової роботи є певні вимоги.

«Вимогою для того, щоб вертоліт працював в цілодобовому режимі є наявність посадкових майданчиків, належним чином освітлених»

Нагадаємо, що проект із аеромедичної евакуації – експериментальний. Реалізується всього перший рік.

На Львівщині він стартував ще у квітні. Тоді людей транспортували гелікоптером надзвичайників. У червні гвинтокрил забрали на планове технічне обслуговування і відтоді польоти припинилися.