Андрій Булахов, майстер з ремонту газового обладнання: “Після моєї роботи люди переважно щасливі”

Що найважливіше знати і вміти людині, яка працює з газом? Що можна зробити самостійно з газовими приладами та коли обов’язково викликати майстра? Що робити, щоб уберегтися від чадного газу? Відповіді на ці та інші питання у програмі “Люди” дав майстер з ремонту газового обладнання Андрій Булахов.

Коли в людей щось стається з газом, завжди говорять: “Дзвони газовщику”. Як правильно – газовщик, газовик, майстер з ремонту газового обладнання? Чи це одне й те ж саме?

Різниця є. Газовщик і газовик – це одне й те саме, це люди, які працюють на державних газових структурах, вони займаються комунікаціями і прокладанням газових труб. А майстри з газового обладнання працюють направленіше – роблять ремонт газових котлів, конвекторів, колонок.

З газовою плитою ви теж працюєте?

Для цього є ще окремий майстер. Можливо, є такі спеціалісти, які подужали всі види техніки і ще й можуть плиту відремонтувати. Я ж займаюся лише котлами, колонками, бойлерами і газовими конвекторами.

Як ви обрали цю професію?

Цим займався колись дуже давно мій дідусь. Він був дуже хорошим майстром. Коли я був маленьким, він мені сказав, що як працюватиму руками, ніколи не залишуся голодним, завжди зможу заробити на шматок хліба і навіть з маслом. Я довго не міг зрозуміти, що він має на увазі, життя мене закинуло в зовсім інше русло. У батька була фірма і я на ній пропрацював 12 років. Якось випадково поговорив з сусідом, який займався ремонтом газового обладнання і сантехнікою. Почали їздити разом і разом працювати, а за певний час я почав працювати сам. Хотілося якось покращуватися, тому я зайнявся ремонтом газового обладнання. У цьому мені допоміг мій товариш Лук’ян – у нас своя майстерня. Довгий час я не міг наважитися йому зателефонувати і попросити мене навчити. У цій галузі немає охочих ділитися своїми знаннями і секретами.

Пам’ятаєте свій перший предмет, який відремонтували і чи не страшно було працювати з газом?

Було не страшно. Мій сусід, з яким я починав, працював на «Львівгазі», він досвідчений. У роботі з газовими приладами є одне правило – якщо ти від’єднуєш трубу чи газовий шланг, обов’язково треба перевірити (після того, як приєднав) на витік газу. Це можна зробити трьома способами. Старовинний спосіб – перевірити сірником. Майстри такого не роблять. У майстрів, як правило, є газовий аналізатор. Ми його підносимо до газового з’єднання і він показує, є газ чи немає. І третій – найнадійніший, найдоступніший спосіб – перевірити піною. На губці для миття посуду зробити густу піну з миючого засобу і піднести.

І що буде?

З’являться бульки, якщо є газ. Завдяки цьому способу можна виявити наймінімальніший витік газу.

Тобто, це чіткіше, ніж сірник?

Так. Щоб запалився газ, його потрібна певна кількість, а якщо є мінімальний витік газу, то піна покаже. Бувають такі виклики, що людям здається запах газу, ми приїжджаємо, перевіряємо і його немає. Для таких людей – це народний спосіб перевірити. Якщо людина виявила витік газу, потрібно перекрити газовий кран перед тим приладом і тоді вже викликати спеціалістів.

Якщо в квартирі є кілька газових приладів і відчувається запах газу, до чого підносити мильну піну?

Тільки до з’єднання, біля кожного приладу. Якщо є старі, радянські крани, їх теж треба мазати. Бо їх потрібно обслуговувати, підкручувати, змащувати. Але цього ніхто не робить.

Якими якостями повинен володіти майстер, який працює з газовими приладами?

Знань потрібно багато. Потрібно знати і техніку, як працює прилад, і вміти зробити правильну діагностику. Діагностика у моїй роботі – це 90% успіху. Потрібно бути уважним, бо можна щось від’єднати і забути приєднати, так згорить плата в котлі. Чітко і уважно все потрібно перевіряти, перед тим як запустити газовий прилад.

Чи вам не страшно – це ж дуже відповідальна робота.

Відповідальність велика і значна. Але практично неможливо, щоб майстер зробив щось в котлі так, що він вибухне або буде значний витік газу. Переважно, коли ми ремонтуємо газові прилади, ми навіть не від’єднуємо їх від газу і не перекриваємо його, тому що там є газовий редуктор, який стримуватиме газ. Якщо я щось забув і неправильно зробив, то може зламатися інша деталь. Тоді, я просто її купую за власні кошти і замінюю.

Наскільки у вас багато роботи, як часто ламаються газові прилади і скільки викликів на день буває?

Сім-вісім викликів на день, інколи буває й більше. Максимум можу зробити шість викликів і на це йде 12 годин.

Ось, якраз у таких випадках може спрацювати людський фактор і втома, коли можна чогось не помітити.

Так, але я навпаки до вечора стаю активнішим і в мене все добре. Та, людський фактор ніде і ніколи не можна відкидати. Навіть найдосвідченіші  майстри можуть помилятися. Основне – перевірити на витік газу. Щоправда, бувають й інші ситуації. До прикладу, коли газова колонка висить на кривій стіні чи внизу не прикріплена. Під час вмикання води відбувається вібрація і газове з’єднання може попуститися за певний час. Так само з котлом: гайка сама може розкрутитися і пропускати газ.

Наскільки часто потрібно проводити діагностику котла чи колонки разом з майстром?

За регламентом, котлу потрібно проводити профілактику раз на рік. Майстер перевірить димохід, тягу, роботу котла, прочистить його. Котел – це серце квартири і якщо він зимою зупиниться чи щось з ним станеться, будуть великі неприємності. Для цього потрібно перед зимою викликати майстра. Він також обов’язково перевірить прилади на витік газу. Колонку не обов’яково перевіряти раз на рік. Якщо вона хороша, то майстра до неї можна викликати не частіше, ніж коли вона зламається.

Чи може людина перевірити щось самостійно, без втручання майстра?

Зробити самому можна все, але майстер знає тонкощі, де який ключ використати, де дві прокладочки покласти – у цьому різниця. Людина може не знати чогось, станеться витік газу і це може призвести до пожежі чи до фатальних наслідків. Краще, хай за це відповідальність бере майстер. У мене є знайомий, який монтує кухні і газові поверхні. Але їхній керівник забороняє їм підключати газовий конвектор. У них немає необхідних інструментів.

Чи може вибухнути котел?

Ймовірності, що він вибухне так, як ми це уявляємо, фактично нульова. В котлах і газових колонках буває детонація. Коли котел так робить, відбуваються мікрохлопки. Тоді потрібно викликати майстра.

Чому газ має різний колір?

Це питання до газовиків. Але, якщо газ на плиті, наприклад, з жовтуватим кольором – у ньому є якісь домішки. А якщо у газових приладах колір змінюється, то це означає, що поганий підсос повітря, що колонка брудна і їй недостатньо повітря.

Як можна перевірити наявність чадного газу?

Чадний газ не має ані кольору, ані запаху. Звичайний побутовий газ має запах. Колись газовики приходили додому і перевіряли тягу та пояснювали, як поводитися з газовими приладами. Тепер цього немає, бо змінилося газове обладнання. Фактично всі колонки і котли мають датчики тяги і перегріву, та є доволі безпечними. Теоретично, якщо в колонки буде забитий теплообмінник чи забита тяга, вона вимкнеться, так само, як і котел. Але я би радив встановлювати газові сигналізатори – це досить дешевий прилад, який потрібно увімкнути в розетку і покласти біля колонки.

Наскільки близько він має розташовуватися до газового приладу?

Сантиметрів 30, бо якщо далі, то він може не зреагувати. Але 100%, що він скоріше зреагує, ніж датчик в котлі або в колонці. Був такий випадок, коли в один комин були під’єднані котел газовий і витяжка. Все було добре до зими. Взимку людина включила витяжку і котел. Той сигналізатор почав пікати, а котел продовжував працювати.

Чи часто ви бачите у клієнтів, що людина сама щось мудрує з газовими приладами?

З газом, насправді, таке трапляється досить рідко, бо люди до того не лізуть. Якось ми мали почистити бойлер, а він виявився весь у вм’ятинах, побитий і у ванній побита вся плитка. Виявилося, що чоловіки хотіли самі його почистити, але воду не знали, як спустити, то просто відкрутили і зняли. А він важкий і вони його впустили. З газом такого немає. Але от, минулого року чоловік у Львові хотів сам замінити газову колонку, переплутав та під’єднав газовий шланг на вихід гарячої води в колонку і запустив воду. Спричинив велику шкоду всім мешканцям у під’їзді, бо усі лічильники були затоплені водою.

Окрім роботи з газом, ви ще й з людьми працюєте. Чи стається щось цікаве на викликах?

Одразу важко згадати. Але колись був випадок, на заміну газової плити. Нас зустріла бабуся. У неї в хаті був страшний безлад. Вона попросила перенести газову плиту з кухні до ванної кімнати. Ми довго пояснювали, що це неможливо ні технічно, ні практично, ніяк. Буває, що люди нехтують правилами безпеки. У однієї жінки на кухні була газова колонка, від неї йшла гофра, а під гофрою поличка. Вона на ту поличку поскладала всяких газет, ганчірок – речей, які можуть спалахнути. Скаржилася, що не має, куди складати.

Чи часто вам скаржаться на ціни на газ?

Так. Але, на жаль, я нічого не можу з цим зробити.

Люди, напевно, вас сприймають, як психолога, якому можна виговоритися.

Найчастіше питання до мене: “Чи нормально, що лічильник так шумить?” Так, це нормально, вони всі так роблять. Там є рухомі елементи, вони повинні такий звук видавати.

Що ще часто запитують?

Ми про все поговорили, але основне і важливе, що я завжди кажу людям, що газові крани, які спеціально позначені жовтим кольором, повинні бути в легкому доступі, відкриті, не заставлені банками-склянками. І якщо чуєте запах газу – обов’язково перекриваєте газовий кран і викликаєте спеціаліста.

Чи потрібно перекривати газ, якщо ти надовго їдеш з дому?

Я би радив перекривати. Газові шланги по регламенту потрібно міняти кожні п’ять років. Цього ніхто не робить, тому той шланг може тріснути у будь-який момент. Якщо щось не те зі шлангами, їх потрібно замінити, бо нехтування їхнім станом може призвести до вибуху.

Чомусь в Україні не дуже шанують такі робітничі професії, як у вас. Навіть бажають їхати за кордон на таку саму роботу, аби не вдома. Хіба у нас так погано?

Роботи предостатньо, особливо в області з газовим обладнанням. Таких спеціалістів дефіцит. У мене були замовлення і з Червонограда, і з Тернополя, не кажучи вже про села. Заробити можна так, як заробляють за кордоном. Звичайно, робота нелегка, треба їздити, ми працюємо і по вихідних, і підлаштовуємося під клієнтів, тобто ввечері їздимо на виклики.

За що ви любите свою роботу?

Мені в роботі подобається все. Щодня це нові люди, це вирішення нових проблем. Так само є деякі речі, які мені не дуже подобаються в роботі. Це добирання з точки А в точку Б. Це катастрофа, бо машину в центральній частині міста немає де поставити. А ще буває так, що нам дають одне замовлення на Топольній, потім десь на Сихові і знову на Топольній. Поміняти їх місцями доволі проблематично, бо люди налаштовуються на певний час і дуже часто не хочуть йти на поступки, мінятися. Чомусь часто думають, що у майстра є тільки він, єдиний клієнт.

Чи є такі виклики, на які ви не поїдете?

Я маю право вибирати роботу і з ким працювати. Я не їжджу на виклики до тієї техніки, де не впевнений, що зможу зремонтувати і не їжджу на такі виклики, коли людина толком не може пояснити, що в неї трапилося.

А якщо вона не знає, що в неї трапилося?

Це вже відчувається. І ще не беру виклики далеко за містом.

Чи можете ви відмовитися від роботи, вже приїхавши на місце? У яких випадках?

Буває таке, що клієнт дзвонить і навіть не може назвати марку котла – квадратний і білий. Є котли підлогові, а є навісні. Наприклад, підлогові я не ремоную. Якщо клієнт цього не сказав, а диспетчер не запитав, то я на місці розумію, що це не мій фах.

З якою технікою найбільше любите працювати?

Це дуже важко деталізувати, але мені подобається, що після моєї роботи люди переважно щасливі: буде тепло і буде гаряча вода. Як правило, я знаю наперед, що сталося з котлом або колонкою і скільки потрібно часу на те, щоб полагодити. Бувають форсмажори. А найгірше, все ж – дзвонити і попереджати людей, що я запізнююся через корки або через те, що на попередній адресі довелося затриматися. Негативне одразу згадую, а з позитивного – я просто люблю свою роботу.

Чи може колись газ вийти з обігу і світ перестане ним користуватися?

Не бачу такого. Є котли конденсаційні, вони дуже економні. За кордоном всюди є газові котли і вони не перейшли на альтернативні речі. Газ можна замінити електрикою, але, думаю, що це буде не скоро. Навіть якщо це настане, то перевчуся і ремонтуватиму електрокотли.