Антибіотики в Україні продаватимуть лише за електронним рецептом

З 2021 року деякі ліки, в тому числі антибіотики, будуть продавати за електронним рецептом. Про це сьогодні, 22 грудня, заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Йдеться про інсулін, препарати для імуносупресії та препарати, які містять наркотичні речовини.

«Ми розробляємо зараз модуль, плануємо, що з 1 квітня він почне працювати спочатку з інсулінами, препаратами для імуносупресії та нарковмісними препаратами. Наступним кроком уже будуть антибіотики, які продаватимуться виключно за електронним рецептом»,- сказав Степанов.

Також, через збільшення самовільного вживання антибіотиків, МОЗ посилює контроль за аптеками і змінює правила відпуску ліків. За словами Степанова, Дерлікслужбі надали відповідне доручення щодо контрольних заходів, які вони повинні виконувати.

Зокрема, паперові рецепти лікаря повинні зберігатися в аптечних закладах протягом одного року, щоб Держлікслужба в будь-який момент могла здійснити перевірку щодо відпустку відповідних антибіотиків.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні у 5-6 разів зросло споживання антибіотиків деяких груп.