Батьки не мають права вимагати вакцинованого вчителя

Інформація про вакцинацію від COVID-19 – конфіденційна. Батьки можуть запитати в освітянина про щеплення, але вчитель має повне право не відповідати. 

“Якщо вчитель має COVID-сертифікат – це не означає, що він не може переносити захворювання. Багато батьків плутають ці поняття, вважають, що якщо особа вакцинована, то вона є безпечною для оточення”. Про це в програмі “Інший погляд” на радіо ПЕРШЕ розповіла адвокатка Світлана Ільницька. 

Вона нагадала, що, відповідно до дорожньої карти вакцинації Міністерства охорони здоров’я, освітяни належать до групи ризику і підлягають першочерговому щепленню. З іншого боку, в тому ж самому документі чітко вказано, що вакцинація – добровільна. 

“Фактично, ми зараз перебуваємо на стадії клінічних випробувань,  беремо участь в експерименті. Ми маємо добровільно  погодитись. Жодна особа не може змусити нас брати участь у цьому експерименті”. 

Адвокатка радить не боятися захищати свої права у судах – якщо роботодавець змушує до вакцинації. Ще ефективніше скаржитись на працедавця колективно. На підприємствах бояться розголосу, особливо, якщо це заклад комунальної форми власності. Водночас Світлана Ільницька не може спрогнозувати результат захисту в судах, бо є людський фактор, судді по-різному ставляться до щеплення. 

Нагадаємо, вакцинація від COVID-19 в Україні стартувала у лютому. Від початку кампанії вакцинувались понад 5 млн. осіб. З них другу дозу щеплення отримали 4 млн.осіб.