Без БЦЖ: пологові не мають вакцини для немовлят

Уже місяць у львівських пологових будинках новонароджених діток виписують додому без важливого щеплення.

Вже 5 тижнів у холодильнику пологового №1 у Львові тільки препарат проти гепатиту В. Замість вакцини БЦЖ – порожня полиця. Понад півтори сотні діток уже поїхали додому без цього щеплення. Про це – у сюжеті журналістів телеканалу Перший Західний.

У попередньої сироватки – болгарської – закінчився термін придатності, нової ще не отримали. Вакцина БЦЖ – безкоштовна. Її закуповують у Міністерстві охорони здоров’я згідно з календарем щеплень.

“Вакцина БЦЖ відповідає за імунітет дитини до туберкульозу. Для новонародженої дитини, для дитини грудного віку, для дитини до року – це подвійно є важке захворювання”, – каже завідувачка відділення неонатального догляду КНП «Пологовий клінічний будинок №1 м. Львова» Лілія Миронович.

Препарат захищає від важких форм дитячого туберкульозу – туберкульозного менінгіту, приміром. Це єдина доступна й рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я вакцина проти сухот. І від неї найменше відмовляються батьки. У Львівському перинатальному торік щепили 97 відсотків діток. Від 1 лютого тут теж порожні полиці.

Очікують вакцину упродовж квітня-травня. Однак ці терміни – лише орієнтовні.