Безкоштовна стоматологія: які послуги за вас оплатить держава

Частину стоматологічних послуг тепер можна буде отримати безоплатно. Принаймні так обіцяють.

У 2021 році надання стоматологічної допомоги Національною службою здоров’я України виділили в окремий пакет. Тож у закладах, які мають відповідний договір, деякі послуги для пацієнтів будуть безкоштовними – їх стоматології відшкодує держава.

Йдеться про:

  • первинний стоматологічний огляд пацієнта;
  • ургентна стоматологічна допомога дітям та дорослим;
  • планова стоматологічна допомога дітям;
  • організація та проведення обов’язкових медичних профілактичнихоглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів та дітей до 6 років;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.

Скористатися таким правом можна як зі скеруванням від сімейного лікаря, так і самостійно звернувшись до закладу, який має договір із Національною службою здоров’я.

Станом на сьогодні з медичними закладами області за пакетом „Стоматологічна медична допомога в амбулаторних умовах” НСЗУ укладено 46 договорів на загальну суму понад 2,732 млн гривень.

За ці гроші безкоштовно скористатися стоматологічними послугами можуть більше 20 тисяч

мешканців області (тариф на послуги із стоматологічної допомоги в амбулаторних умовах становить  116 грн на одного пацієнта).

А от щодо зубопротезування, то безкоштовно такі послуги надаються лише пільговим категоріям у рамках реалізації відповідних програм. Медичним закладам вартість таких послуг відшкодовується з місцевих бюджетів.