Біля Львова археологи знайшли старовинні римські монети

На місці, де планують будувати Північну об’їзну дорогу Львова, знайшли римські динарії. Це старовинні монети 1-2 сторіччя до нашої ери.

Їх виявили працівники Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» поблизу села Малі Підліски.

Загалом знайшли 4 монети – три срібні динарії, та один фальшивий субератний динарій. 

“Ці монети потрапили до нас з Давнього Риму. У 1-2 ст н. е. племена, що жили на території України, користувалися ними як засобом платежу. Це одні з перших монет, які місцеве населення використовувало як гроші, а не як прикраси”, – розповідає Юрій Ревера, молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби».

За його словами, у той час територія сучасної України була у сфері впливу Римської імперії. Про активні тодішні торгові зв’язки свідчать не тільки монети, але й прикраси, амфори, посуд і різні побутові речі, які знаходять археологи.

Щодо фальшивої монети, то вона свідчить про те, що фальшування монет з’явилося від самого початку карбування грошей.

‘Як тільки з’явилися перші монети, з’явилися люди, які намагалися їх фальшувати. Згідно з різними дослідженнями, приблизно 3-5% від справжніх динаріїв виготовлялися субератними, тобто фальшивими, безпосередньо в самих монетних дворах, де мали карбуватися виключно справжні динарії”- пояснює Юрій Ревера.

За словами директора Рятівної археологічної служби Олега Осаульчука, пам’яток римського періоду на території Хахідної України є чимало.