Більш ніж половина дорослих українців не планують вакцинуватись, – дослідження

Ставлення українців до вакцинації від COVID-19 з’ясував Фонд «Демократичні ініціативи” ім.Ілька Кучеріва. 

Як показало опитування, понад 56% дорослого населення країни не планує робити щеплення в найближчій перспективі. Ці показники одні з найвищих у світі.

Кількість вакцинованих від COVID-19 осіб, як показало опитування,  практично співпадає з офіційною статистикою. Становить майже 18% дорослого населення України. Респонденти, які не хворіли на COVID-19, вакцинуються або планують вакцинуватись значно рідше, ніж ті, які перехворіли на коронавірус.

Найменше вакцинованих – серед старших людей, які перебувають в зоні ризику. Тільки 7,6% осіб, яким понад 80 років, отримали принаймні одну дозу вакцини. В той же час, показник для осіб 40–59 років наближається до 20%.

Найпоширеніший аргумент респондентів проти щеплення – вакцини від COVID-19 ще недостатньо перевірені. 

Щодо основних аргументів «за» вакцинацію – бажання працювати у період посилення карантинних обмежень.

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології проводили загальноукраїнське дослідження  впродовж 14–24 серпня 2021 року. Опитано 2001 респондента за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій). До уваги брались стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна похибка не перевищує 2,2%.