Бої за гору Маківку: як січові стрільці зірвали план Російської імперії

На горі Маківці у нерівному бою Українські січові стрільці зірвали план Російської імперії, а цим посприяли остаточному звільненню Галичини в період Першої світової війни. Більше про це – у сюжеті телеканалу ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ.

З 29 квітня до 4 травня 1915 року Українські січові стрільці вчинили справжній подвиг. За шість днів вони героїчно зупинили наступ російської армії, не дали прорватись через Карпати і вийти на Угорську рівнину.

Бої за гору Маківку стали найславетнішими в історії існування легіону. Відтак щорічно на її вершині – на місці братського поховання – вшановуємо пам’ять полеглих і пригадуємо героїзм Січових Стрільців. Вихідними десятки людей піднялись на Маківку, аби подякувати полеглим героям. 

На меморіальному цвинтарі легіону – 50 могил січовиків, поряд з ними пам’ятник на честь тих, кого ідентифікувати не вдалось. Більшість з них ще зовсім юнаки. До армії пішли свідомо, аби захистити свою землю. 

“Українські січові стрільці не сформувалися нізвідки. Це, власне, ті люди, які перед тим вишколювалися, вони проходили гарт в спортивному товаристві “Луг”, спортивному товаристві “Сокіл”, вони проходили певні навчання через товариство “Просвіта”, – каже заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

Саме гору Маківку сучасні історики ідентифікують як місце кристалізації українського визвольного духу. 

“Вперше бездержавна на той період нація отримала можливість отримати своє військове формування, власне українське військове формування в складі армії. Вони отримали військовий вишкіл, вони пройшли бої Першої світової війни, завдяки цьому після того постала Галицька армія, яка після того боролася за незалежність України”, – розповів директор КП “Меморіально-пошуковий центр “Доля” Святослав Шеремета.