Чадний газ: як не стати жертвою тихого вбивці

На Львівщині з початку року зареєстрували 57 випадків отруєння чадним газом. Десятеро, зокрема двоє дітей – померли. Ще сотня дорослих та 51 дитина – постраждали. Такі цифри Радіо ПЕРШЕ назвали у Департаменті з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації.

Чадний газ недаремно називають тихим вбивцею. Він безколірний та без запаху. Швидко проникає в клітини крові, де замінює собою кисень. У результаті в організмі виникає кисневе голодування. Якщо допомогу вчасно не надати, людина втратить свідомість і помре. Що таке чадний газ на власному досвіді свого часу дізналася і Юлія.

«Ми жили на орендованій квартирі. Там була газова колонка. Чоловік пішов купатися, а ми з дитиною лишилися в кімнаті. В якийсь момент моя донька почала дуже сильно кричати, а за мить вона втратила свідомість. Все відбувалося дуже швидко. Я лише встигла з нею на руках впасти на ліжко. Я без свідомості була хвилин 40».

Симптоми отруєння чадним газом: головний біль, слабкість, сонливість, задуха, почервоніння шкіри обличчя і рук, а також запаморочення.

Що робити: у разі підозри на отруєння необхідно одразу викликати швидку, перекрити газ, у приміщенні відкрити всі вікна, а самим вийти на свіже повітря.

Щоб попередити небезпеку – регулярно перевіряйте газові прилади та провітрюйте у будинку. Також необхідно встановити спеціальний сигналізатор, який виявляє природний, скраплений та чадний газ, наголошує речниця АТ «Львівгаз» Христина Осадчук.

«Сигналізатор сповіщає про витік природнього та чадного газу. Можна встановлювати у квартирах, будинках та громадських місцях. Має звуковий та світловий сигнал тривоги. У разі досягнення 10% нижньої межі вибухонебезпечної концентрації природного та чадного газу, пристрій видає сигнал тривоги і вмикає червоне світло відповідного індикатора».

Пам’ятайте, що ваше життя лише у власних руках.