Через «Дельту» в Україні можуть посилити карантин

Штам коронавірусу «Дельта» вже виявили у 92 країнах світу. Це індійський штам, який за висновками вчених, на 60% заразніший, ніж попередні. Про це сьогодні, 29 червня, розповіла головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко.

За її словами, підхопити цей штам можна за 5-7 хвилин спілкування з носієм вірусу в закритому приміщенні. Окрім цього, цей штам частіше уражає молодь та дітей.

«Є повідомлення про те, що в клінічних проявах переважають ураження органів слуху та шлунково-кишкового тракту. Також відомо про виникнення важких тромбозів», – пояснила Наталія Іванченко.

Також вона зауважила, що люди, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу, будь якого виробника, на 80% захищені від важкого перебігу хвороби.

Водночас очільник департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Орест Чемерис припустив, що, імовірно, поширення штаму «Дельта» може стати причиною нового карантину.

«Найближчим часом ми будемо очікувати зростання захворюваності. Динаміка захворюваності впродовж останніх днів є досить спокійна, проте через поширення нових штамів коронавірусу, які вже є в Україні, є ймовірність посилення карантинних обмежень», – зауважив Орест Чемерис.

Нагадаємо, що в Україні, згідно рішення Кабінету Міністрів, 2 липня в пунктах пропуску на державному кордоні відновлять тестування на коронавірус. В першу чергу тестуванню підлягають особи, які повертаються із країн, де стрімко поширюється штам коронавірусу «Дельта»: з Індії, Великої Британії, Росії, Португалії.