Через карантин у Львові бракує донорів крові

Попри пандемію, люди з іншими хворобами потребують крові.

Денис та Андрій – одні з небагатьох, хто навіть у період жорсткого карантину, здають кров благодійно. Адже попри пандемію, потреба є. Чоловіки сьогодні віддали свої тромбоцити для двох малюків. За робочим днем у Львівському обласному центрі крові спостерігали журналісти Першого Західного.

“Стараюсь систематично, раз на 4-6 місяців здавати”, – каже чоловік.

Йдеться про сотні життів. Адже Львівський обласний центр крові забезпечує майже усі медзаклади області донорською кров’ю. Особливо, життєво необхідною вона є для тих, хто бореться з онкологією.

“Це не залежить, діткам чи дорослим. Хіміотерапія, вона вбиває клітини крові. І за рахунок донорів, ми відновлюємо ці клітини крові. Маємо можливість, слава богу маємо таку апаратуру, яка допомагає нам допомогти і виділяти суто ті клітини, які необхідно”, – завідувачка відділення заготівлі крові Львівського обласного центру служби крові Ірина Одноріг.

Крім того, крові потребують й ті, хто потрапив на операційний стіл, сильно травмувався у ДТП чи втратив багато крові при пораненні. Життя таких пацієнтів рятують щодня.

Утім нині банк крові спорожнів наполовину. У зв’язку з карантином, львів’яни дедалі рідше здають кров з благодійною метою. Хіба що для родичів, яким вона терміново необхідна.

“Для того, щоби нормально функціонував банк крові, нам потрібно від 60 до 90 донорів в день. Ну, зараз буває по-різному: буває 20, буває 30, буває 102”, – пояснює гендиректор Львівського обласного центру служби крові Ярослав Дяків.

Вік донорів – від вісімнадцяти до шістдесяти років. Але поділитися своєю кров’ю може далеко не кожен. Для цього потрібно важити щонайменше  55-60 кілограмів, не вживати ліків, що впливають на згортання крові та антибіотиків мінімум за два тижні до здачі, не мати хронічних, паразитарних чи вірусних захворювань.

Віл-інфекції, гепатит В, гепатит С, сифиліс – вони не можуть пожиттєво бути донорами крові. Також люди, які мають на даний час якісь гострі респіраторні захворювання”, – наголошує завідувач донорського відділення Львівського обласного центру служби крові Ігор Горбаль.

Те саме стосується й тих, хто вакцинувався від коронавірусу. Така кров для реципієнтів непридатна щонайменше 4 тижні після щеплення. Додам, що нині для донорів в Україні надають й подарунки на знак подяки за порятунок життів. До прикладу, з понеділка у Львові запрацює всеукраїнська благодійна ініціатива «Таксі для донора» від фундації «#Варто жити». Для цього доброчинець повинен зареєструватися на сайті donor.ua та зателефонувати на короткий номер кол-центру – 5522.

“Донор телефонує, коли йому потрібно їхати на кровоздачу. Оператор нашого кол-центру визиває йому таксі. Він їде, здає кров або плазму. І після цього телефонує знову в кол-центр і викликає таксі додому”,каже проектна менеджерка Фундації «#ВАРТОЖИТИ» Анастасія Рожинська.

Проект охопить 23 міста України.

Зауважимо, донація крові корисна для самих донорів. Адже така процедура покращує здоров’я серцево-судинної  системи, знижує ризик інсультів та розвитку онкологічних захворювань й «омолоджує» кров. До слова, чоловікам рекомендовано здавати багряну не частіше 5 разів на рік, жінкам – не більше 4-ох.