“Через коронавірус охочих вакцинуватися від інших захворювань меншає”, – епідеміологиня Львівщини

З 24 до 30 квітня в Україні проходить тиждень вакцинації. Національний календар вакцинації, який працює в Україні з 2018 року, передбачає обов’язкове щеплення від десяти захворювань. Йдеться про туберкульоз, поліомієліт, дифтерію,  кашлюк, правець, гепатит B, гемофільну інфекцію, краснуху та епідемічний паротит. Але через пандемію коронавірусу, зараз профілактичні щеплення робить набагато менше людей. Про це Радіо ПЕРШЕ розповіла головна епідеміологиня Львівської області  Наталія Іванченко.

Вакцинація розпочинається з першого дня народження і триває впродовж всього життя. За перший квартал 2021 року на Львівщині проти кашлюку, дифтерії,  правця,  гепатиту В, кору, краснухи і паротиту вакцинували в середньому 15,5% дітей до 1 року.

Якщо йдеться про повторні введення щеплень 6-річним дітям, то від поліомієліту вакцинували лише 8%, проти дифтерії і правця майже 5,5%. І це мало, тому що цей показник мав би становити близько 25%.  

Щодо ревакцинації дорослих проти дифтерії і правця, на жаль, показник становить лише 4,4%, що теж є недостатньо.  Зазначимо, проти цих двох захворювань потрібно вакцинуватись один раз на 10 років. Здавалось би, причина в тому, що на Львівщині дефіцит вакцин, але ні. Вакцина є, та через коронавірус охочих вакцинуватися від інших захворювань стає все менше.

«Враховуючи пандемію коронавірусу, зменшилась кількість відвідування населення закладів охорони здоров`я для проведення планових профілактичних щеплень. Окрім того, люди, які вакцинуються проти коронавірусу, не будуть вакцинуватися проти інших захворювань, поки не отримають другу дозу. Тому на сьогоднішній день ситуація з охопленням населення профілактичними щепленнями не найкраща, хоча абсолютно всі кабінети щеплень для проведення планової вакцинації продовжують свою роботу”, – повідомила Наталія Іванченко.

Окрім цих десятьох захворювань, з 2022 року Міністерство охорони здоров`я планує ввести в календар профілактичних щеплень ще вакцинацію проти пневмококу. 

«Нею будуть вакцинуватися теж дітки, починаючи віком до 1 року. Тому що пневмокок найчастіше викликає захворювання такі, як запалення легень, пневмонія, запалення різноманітних навколоносових пазух, може бути менінгіт”, – продовжила епідеміологиня.

Ну і як не згадати про Covid 19. Чи буде щеплення проти коронавірусу теж в списку обов`язкових, поки що припускати важко і загалом говорити зарано.

 “Науковці ще остаточно не надали рекомендації чи будуть повторні вакцинації, з якою частотою. Наразі ми вакцинуємось проти коронавірусу через те, що є пандемія”, – наголосила Наталія Іванченко.

Додамо, що вакцину закуповують за кошти державного бюджету, і, за календарем щеплень, вона є безкоштовною для українців. А проводять щеплення у комунальних закладах охорони здоров’я та у приватних клініках.

До слова, торік Міністерство охорони здоров`я досягло стабільного охоплення щеплень на рівні 80%, однак для повноцінного захисту необхідно дійти до рівня 95%.

Марта ЗАНЮК

Читайте також:

Вакцина Pfizer вже в Україні

117 тисяч доз. Сьогодні в Україну привезли першу партію вакцини Pfizer. У РБК-Україна повідомляють, що її доставили спецрейсом в аеропорт Жуляни. Прибуло 117 тисяч доз,