Червоноград: як на Львівщині планують розвивати індустріальний туризм

На території червоноградських рудників впускатимуть, аби показати, як добувають вугілля. Більше про плани індустріального туризму на Львівщині дізнавалися журналісти Першого Західного.

Червоноград – місто на Львівщині, почувши про яке одразу пригадуємо шахти. Адже саме тут розташовано аж 12 копалень. Це місто здавна було шахтарською столицею Галичини. Щоправда, впускають на територію рудників не всіх, бо це об’єкти з підвищеною небезпекою.

За попередньою домовленістю ми їдемо у мандрівку на одну із шахт під назвою «Лісова». Аби показати, що ж насправді можна розгледіти за купами з вугіллям. Адже наразі у департаменті туризму працюють над тим, щоб розвивати в області туризм, зокрема індустріальний. Тож невдовзі шахта може стати туристичним об’єктом, доступним для кожного.

Начальниця управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації Наталія Табака каже:

“Ми маємо успішний приклад Кривого Рогу, де успішно функціонують тури з шахтами і кар»єрами. І цим видом туризму цікавляться зокрема і іноземці”.

Поки двері шахти зачинені для відвідувачів, відчути усю атмосферу гірничої справи можна  на підземному навчальному полігоні Червоноградського гірничо-економічного коледжу. Саме тут здобувають свій фах майбутні гірники. І мають можливість перебувати в умовах максимально наближених до тих, що й у справжній копальні. Адже навіть пересуватись комплексом можна лише, як справжні гірники.

“Ми можемо побачити яким чином відбувається проходження гірничих вирубок, яким відбуваються операції в очисному вибої, яким чином забезпечуються різні технгологічні процеси, наприклад заряджання акумуляторів електровозів, як відбувається електропаостачання”, – пояснює завідувач денного відділення Червоноградського гірничо-економічного коледжу Юрій Бабій.

Не лише шахтарем можна буде себе відчути, мандруючи Червоноградом. Дорогою до міста, у Великих Мостах, розташований Кінологічний навчальний центр Державної прикордонної служби України. Це єдиний заклад в Україні, де вчаться тренувати собак, аби в майбутньому чотирилапі вміли шукати на пунктах пропуску контрабанду. На території – 20 порід різних гавкунів.

Багатий Червоноград і на культурну та архітектурну спадщини. Проїжджаючи повз, радимо не оминати місцевий палац Потоцьких. Барокова архітектура 16-ого століття хоча й потребує реставрації, проте не залишає байдужою. Як і ось ця церква святого Йосафата. Не лише колоритні розписи, але й вражаючі розміри. 1000 квадратів площі та висота у майже шістдесят метрів. Втім до цього храму приїжджають не лише по молитву та враження, але й  роздивитися резонансну фреску страшного суду, де зображений сам Володимир Путін.

“Навесні ми плануємо презентувати до 5 туристичних маршрутів. Серед них буде піший, водний, військовий, вело, і сакральний маршрут міста”, – розповів журналістам спеціаліст відділу культури Червоноградської міської ради Юрій Гринів.

Додамо, у рамках проекту «Експедиція громад» заплановано 20 мандрівок  різноманітними місцинами Львівщини. Основна мета – залучити бізнес, комунікувати з органами місцевого самоврядування. Як результат – презентувати нові туристичні маршрути.