Скільки років львівським двірникам?

Поки вже понад тиждень у Львові вирує негода, саме завдяки їм ми маємо можливість вийти з будинку, довести дитину до школи і дістатись до роботи. Від світання і дотемна львівські двірники, попри зовсім немолодий вік, розчищають наші подвір’я від снігових кучугур.

Ось у Франківському районі пані Марія, якій вже 63 роки, вправно махає головним сезонним інструментом – залізною лопатою. Жінка – двірничка з двадцятилітнім стажем.

«При такій погоді я працюю з 6:30 до 10:00, потім їду додому, аби знову приїхати вже на 14:00. В молодості я працювала на заводі, потім, коли його розформували, спочатку вдома сиділа, а потім пішла на біржу, де мені дали цю роботу. Так я тим і займаюсь, бо роки вже»

Марія, двірничка

Неабиякий ентузіазм та працьовитість двірнички помічають й мешканці будинку.

«Наш двірник найкращий у Львові. Я тут живу 21 рік. І ще такого двірника, як пані Марія, не бачила»

Мешканка будинку неподалік

Також нахвалюють й двірничку Ольгу. Без «добрий день і дякую» її не оминає жоден мешканець будинку. Допомагають й фізично. Сама ж пані Ольга сором’язливо запевняє – вона не найкраща двірничка. Бо її, 68-ми річну, без допомоги не лишають. Допомагає священник, що мешкає неподалік та мешканці прилеглих будинків. Але не всім так пощастило, як Ользі. Сама-саменька долає наслідки негоди двірничка Наталія. Втоми та болю в м’язах не приховує.

«Болять м’язи, болять суглоби, я їх і мазями мащу, і таблетки п’ю деколи»

Ольга, двірничка

І це все при тому, що отримують за свою роботу львівські двірники – мінімалку.

«Середня зарплата двірників у Львові – 6 тисяч гривень на місяць. При цьому, середній вік працівника – 59 років»

Ірина Маруняк, заступниця голови Львівської територіальної громади з питань житлово-комунального господарства

І лише згідно з нашим опитуванням наймолодшій двірничці 54 роки, а найстаршій, яку ми знайшли – 86. В центрі зайнятості кажуть, щомісяця на посаду двірника є понад 50 вакансій. І через мізерну зарплатню на нелегку й монотонну роботу зголошуються лише пенсіонери.

«Це завжди була мінімальна заплата і трошки більше, очевидно, це є кошти невеликі і не є такі атракційні, які б спонукали попит на цю професію серед населення»  

Олег Рісний, керівник Львівського міського центру зайнятості

Сніг – проблема, яка падає на плечі одних лише пенсіонерів. В мерії ж сподіваються, здебільшого, на руки стареньких комунальників, а кошти – на техніку економлять.

«Ще треба докупити, не знаю, може 500 одиниць техніки. І це для того, щоб використовувати її один тиждень на 8 років? Це нераціонально»

Андрій Садовий – голова Львівської територіальної громади

А поки Андрій Іванович економить, Марія, Ольга і Наталія у свої 60 з гаком гребуть сніг. Хтось, аби заплатити за комуналку, а хтось, щоб купити цукерки онукам.

Єлизавета Парубцова, Богдан Павлечко, програма ОЧІ