Чи є на Донбасі росіяни і чому українцям простіше вірити у “змову політиків”

“Це війна політиків” – все частіше можна почути таку версію українців щодо війни на Сході України. У програмі “Покоління сміливців” старший викладач кафедри Морально-психологічного забезпечення Національної академії сухопутних військ України Олег Дундук розповів, чому деяким людям вигідно думати, що росіян на Донбасі немає.

Олег Дундук був на війні від початку. І те, що воювати доводиться не з місцевим населенням, зрозуміти вдалось дуже швидко.

“Наприклад, ми знайшли тіло загиблого російського військового. При ньому були документи зі всією інформацією”, – розповідає Олег.

Усі розуміли, що окремі групи спецпризначення з Росії “працювали” від самого початку, а вже влітку їх було значно більше.

“Ми спілкувалися з ними. Були такі, що заблукали і потрапили до нас. От офіцер-дагестанець відразу відмовився з нами розмовляти навіть під страхом смерті. А російський прапорщик говорив. Він каже, я, мовляв, кадровий військовий, мені дали завдання, ви ж теж військові, якщо вам дадуть завдання завтра, то ви підете його виконувати”, – пригадує Олег.

Він наголошує, що приховати присутність росіян на фронті – нереально. Але декому дуже вигідно ввжажати, що їх там немає. І коли кажуть, що ця війна – війна політиків, то ця теза служить виключно виправданням.

“Бо якщо такі люди визнають, що це війна з країною агресором, то доведеться іти воювати. Або пояснити, чому вони цього не можуть зробити”, – підсумовує військовий.

Неможливо приховати, що там є росіяни.