Чия земля, або ж – корови не винні: земельні війни на Золочівщині

Мешканці сіл Митулин, Новосілки та Трудовач, що на Золочівщині, проводять пікети із перекриттям дороги міжнародного значення Львів-Тернопіль. Люди скаржаться на те, що у них відібрали пасовисько, на котрому вони роками випасали худобу. Мовляв, прийде весна і ніде буде корову випасати.

Для півтисячі мешканців села Митулин на Золочівщині корівки – чи не єдині годувальниці. Роботи, мовляв, нема. Хто молодший – перейшов на заробітчанський хліб. Більшість людей живуть – з молока.

«З коров я живу, кожного тижня до Львова я вожу сир, сметану, молоко. Було так, що чоловік сім місяців під час карантину не працював, бо не було роботи, то ми завдяки коровам і виживали. Якщо від нас заберуть те поле, то ми не будем мати де їх випасати і не зможемо їх тримати. А як ми не зможемо тримати, то ми не будем мати навіть з чого вижити»

Ольга Каськів, мешканка села Митулин

Аж раптом у жовтні 2020-го – як грім серед неба звістка: земля вже не їхня. Люди вийшли на протест. Бідкаються, настане весна і випасати рогатих буде ніде. Голодні корови – голодні й селяни.

Новопризначений староста Митулина – Андрій Брославський на посаді – четвертий місяць. Каже, ще його попередник отримав лист від геокадастру, що ділянку вилучають. Одразу ж написали звернення: вони – проти.

«Я піднімав старі карти, по сільській раді з 53-го року і виявив, що то завжди було суто пасовище ще за часів колгоспу. Може, порушення закону у цій ситуації і немає, але сільська рада чітко зазначала, що не можна використовувати ці землі окрім як для пасовища, не можна забирати їх від людей»

Андрій Брославський, староста сіл Велика Вільшаниця, Митулин та Новосілки

Та в розмові з’ясовується: власністю сіл ця земельна ділянка ніколи й не була. Вона за межами населеного пункту. Однак люди у розпачі, хочуть перекривати трасу, шоб звернути для себе увагу. Мешканці вже були і в управлінні геокадастру. Їх, мовляв, поставили перед фактом. Заступник керівника відповідає: “питати й не мали”. Адже згідно з чинним земельним законодавством, аби передати землю у приватну власність згоди органів місцевого самоврядування – не потрібно.

«Це мала бути ініціатива громади, сільської ради, голови, депутатського корпусу. Вони мали звернутись в головне управління, обгрунтувати площі, для того, щоб оформити це як громадське пасовище. Але до 20-го року, поки не були надані дозволи і передані у власність таких ініціатив від місцевої громади не надходило»

Василь Собко, заступник начальника головного управління Держгеокадастру у Львівській області

Селяни можуть подавати до суду, аби спробувати скасувати документи, які посвідчують право власності приватних осіб на цю землю. Але шанс цей примарний. Хіба що у діях працівників геокадастру виявлять порушення.

Нагадаємо, кожен громадянин має право на отримання земельної ділянки певною площею – залежно від призначення. Будь-де, і – безоплатно. Василь Собко каже: 2013-го року ділянку біля Митулина інвентаризували. Тобто, вона отримала свій кадастровий номер. І стала доступною для приватизації. От 28 охочих цим і скористалися. А селяни самі згаяли сім років. Хоча напруги можна було уникнути.

Ніна Сукач, Олег Гонтарчук, програма ОЧІ