Covid-19 на Львівщині помолодшав і став агресивнішим

Якщо ще два тижні тому у стаціонарах знаходилося 1195 пацієнтів, хворих на коронавірус, зараз їх вже більше 1900. Тобто, від 20 лютого кількість хворих збільшилась більше ніж на 700 пацієнтів, а заповненість ліжкової мережі сягнула 50%.

«Якщо порівняти показник інтенсивності захворювання, він зріс на 23%. Якщо брати до уваги кількість госпіталізованих пацієнтів, цей показник зріс на чверть. Ще 2 тижні тому це було 8 пацієнтів, які мали поступити, і 8, які мали виписатись. У той час, як зараз зараз щоденно в обласні медичні заклади поступає понад 20-25 пацієнтів щодня»

Орест Чемерис, керівник департаменту охорони здоров’я

При цьому збільшується не лише кількість пацієнтів, а й час їхнього перебування у лікарні. Окрім цього, додаються й нові симпоти, каже Людмила Гринів, лікарка-інфекціоністка.

«Клінічно ковід став агресивнішим. Тривалість перебування пацієнтів у стаціонарі збільшилася і тепер становить від 2-х тижнів і більше. Цікаво, що додались симптоми ураження шлунково-кишкового тракту, тобто нудота блювота, розріджені випорожнення. Перебіг і тяжкість захворювання на даний час є складнішими»

Людмила Гринів, лікарка-інфекціоністка Львівської обласної інфекційної лікарні

Серед іншого, зменшився також середній вік госпіталізованих пацієнтів. До 25% пацієнтів, які потрапляють у лікарні, мають від 35 до 50 років. Вони поступають з важкими пневмоніями і кисневозалежними. Збільшилась кількість хворих також серед школярів. Лікарі наголошують, що дотримання дистанції та усіх протиепідемічних правил зараз як ніколи є актуальними.