Дайте покази лічильника: чи впускати контролера до хати

Дзвінок у двері. На порозі квартири стоїть комунальник. Він хоче подивитись лічильники води, електроенергії чи газу, щоб зняти покази. Знайома ситуація? Чи дозволити йому зайти і за яких умов маєте право відмовити?  Усі тонкощі пояснив юрист Ярослав Жукровський.  

Відповідно до Конституції України (стаття 30) “кожному гарантується недоторканність житла”. Водночас “можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла”.  Цей “інший порядок”  передбачений Законом України Про житлово- комунальні послуги (стаття 29).

Кожен із нас зобов’язаний дати доступ комунальнику до помешкання у разі:

  • ліквідації та відвернення аварій, пов’язаних із наданням відповідної комунальної послуги;
  • встановлення або заміни санітарно-технічного та інженерного обладнання;
  • проведення технічних чи профілактичних оглядів,
  • зняття контрольних показань вузлів обліку.

Таким чином, комунальник має повне право зайти до вашої квартири, щоб зняти покази лічильника.

“Коли ж ви відмовляєтесь надати доступ до житла, то це може бути навіть підставою для припинення надання вам відповідної комунальної послуги”, – наголосив Ярослав Жукровський у своїй програмі “Юридичні нюанси” на радіо ПЕРШЕ.

При цьому, контролер повинен показати вам відповідне посвідчення. Немає документа – немає доступу до житла. Закривайте двері – правда на вашому боці!

Також ви не зобов’язані впускати комунальника у ті приміщення, в яких немає відповідного обладнання. Наприклад, якщо лічильник на світло в коридорі, то за його межі сторонньому йти заборонено.