Де у Львові “легко дихати”?

У Львові запустили інтерактивну карту якості повітря.

Відтепер кожен охочий може перевірити рівень забруднення у реальному часі. А значить розуміти чи достатньо чисте повітря для прогулянок і чи безпечно провітрити у кімнаті просто зараз. У кожному районі стоять датчики, які аналізують і передають цю інформацію у режимі реального часу.

«Зараз встановлено майже 20 станцій, але ми ще будемо додавати їх. Вони стоять у різних мікрорайонах міста і передають дані у реальному часі. Переглянути це можна на сайті ЛУН Місто Air Львів. Якщо ви бачите, що кола на цій карті зелені, значить все супер, можна дихати, гуляти з дитиною; якщо жовті, то це теж нормально, якщо кола червоні, або якісь брунатні, значить краще відкласти довгі прогулянки і провітрювання кімнати»

Анна Денисенко, координаторка проекту

Для нас, користувачів, процес достатньо простий. Необхідно зайти на сайт, відкрити карту якості повітря у місті, обрати мікрорайон, де ви знаходитесь або куди плануєте їхати і подивитися на якість повітря саме тут. Однак процес зчитування інформації значно складніший.

«Такі станції розставлені по місту, в них знаходиться сенсор, який за допомогою лазерного датчика рахує концентрацію дрібнодисперсного пилу. Це дужі дрібні часточки, які ми не бачимо неозброєним оком, але вони можуть потрапляти у наші легені, кров і дуже негативно впливати на стан нашого здоров’я»

Анна Денисенко, координаторка проекту

За даними ВООЗ 30% усіх хвороб у світі провокує саме низька якість повітря. Отож, така ініціатива однозначно позитивно вплине на наше здоров’я і зробить життя кращим.

Нагадаємо, у Львові вже кілька років працює пересувна лабораторія, яка досліджує якість повітря у місцях, де найбільше скупчення людей та автівок, зокрема на вул. Пластовій, де планують побудувати сміттєпереробний завод.

Дар’я Кучер