Деталі “економічного паспорта”: які умови отримання 600 тис.грн

Українцям, які народилися після 1 січня 2019 року, на повноліття обіцяють понад 620 тис. грн. Ще дві умови, необхідні для отримання коштів: українське громадянство та проживання на території України протягом останніх 5 років.

Виплати у 620 тис. грн прогнозують в Офісі президента, який розробляв законопроєкт. Перше покоління дітей, які отримають ці кошти, з’явиться у 2037 році. Усього в цей рік доведеться сплатити 191 млрд грн.

З бюджету гроші перераховуватимуть до Фонду майбутніх поколінь, який має почати накопичувати гроші з 2023 року. Очікується, що перший державний внесок становитиме 21,8 млрд грн. Така сума має покрити внески у дві мінімальні зарплати за усіх дітей, народжених з 2019 по 2023 рік.

Кошти “на руки” ніхто не отримає. Їх перераховуватимуть напряму на документально підтверджені цілі. Це можуть бути: 

  • вища та професійно-технічна освіта в Україні;
  • власне житло; 
  • пенсійні накопичення у недержавному пенсійному фонді.

У критичних випадках (лікування раку, інфаркту, інсульту, потреби у трансплантації життєво важливих органів) можна буде достроково зняти кошти. У разі смерті учасника фонду, кошти отримує його спадкоємець.

Фонд наповнюватиметься коштами, які держава отримує від рентної плати. Відсоток відрахування зростатиме протягом 10 років, залежно від виду ренти за користування надрами загальнодержавного значення. Про це йдеться у статті Економічної правди.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді два законопроєкти щодо запровадження “економічного паспорта”. 

Доповнення: голова Верховної Ради Руслан Стефанчук вважає, що парламент до Нового року не встигне розглянути  законопроєкт про економічний паспорт українця.

“Мені здається, що цього року – вже 100% ми не встигнемо його розглянути,” – сказав Руслан Стефанчук.