Діти в Інтернеті: поради від психолога

Діти «дорослі» блогери, групи смерті, шахрайство та залежність – безпека в Інтернеті насправді дуже умовна. Соцмережами, як і всесвітньою павутиною загалом, треба вміти правильно користуватись.

Радіо ПЕРШЕ підготувало кілька порад від психотерапевтки, засновниці Львівської школи емоційного інтелекту, керівниці Психологічної студії «Сенс» Мар’яни Франко для батьків, які хочуть попередити подібні проблеми.

Повну версію можна прослухати у програмі Ольги Телипської «Інший погляд».

  1. Не варто реєструвати дітей у соціальних мережах надто рано. Недаремно в більшості країн до підліткового періоду заборонений доступ до Фейсбуку, Інстаграму тощо. Це пов’язано із тим, що до пубертатного періоду у дітей ще не розвинене вміння відрізняти реальність від нереального.
  2. Важливо передбачувати кроки наперед: що буде потім. Безмежна кількість інформації, яка є в Інтернеті «заходить» у дитячу психіку. Впоратися з нею малим ще складно. Відповідальність за це несуть батьки, бо вони вже були дорослими, вони вже мають досвід, а діти ще ні.

3. У кожного покоління є свої труднощі. Якщо колись нас, дітей, в основному вчили безпеки на вулиці, то зараз більшою проблемою є безпека в мережі. Діти мають більше емоційного навантаження, ніж ще, до прикладу, 10 років тому.

4. Важливо – не втрачати контакт з дітьми. Діти повинні знати, що за будь-яких обставин можуть звернутися до батьків. Що б не сталося, батьки завжди їх приймуть, вислухають і допоможуть.

5. Необхідно пояснювати, що люди в житті і люди в Інтернеті можуть бути різними. Не завжди той, хто привітний і говорить/пише гарні слова, є таким насправді. 

6. Говорити дітям, що усе, що викладене в Інтернет, може бути використане по-різному.

7. Якщо щось сталося, не треба робити з цього трагедію, треба проговорити з дитиною і допомогти вирішити ситуацію.

Забрати дітям Інтернет у теперішній час неможливо. Але можливо навчити поводитись правильно. І максимально запобігти неприємностям.