Для львівського онкоцентру куплять апарат, на який чекають 70 тисяч хворих

Щоправда, у лізинг.

6 мільйонів гривень з обласного бюджету депутати вирішили виділити для закупівлі лінійного прискорювача для променевої терапії в онкоцентрі та придбають апарат. Такий апарат в області поки що лише один. І він вже відпрацював 12 років. Зараз у списку хворих, лікування яких потребує такого обладнання, 70 тисяч людей. Хоча такий прискорювач мав би обслуговувати 250 тис. населення. Тож на Львівщині вже давно є потреба у встановленні близько 10 аналогічних пристроїв.

“У Львові єдиний на Західній Україні прискорювач, який відпрацював уже понад 12 років. Наші фахівці мають досвід проведення променевої терапії, медики пройшли навчання за кордоном і персонал готовий до роботи на новому обладнанні. Зараз на обліку в онкоцентрі понад 70 тис. хворих які потребують такого лікування”

– розповів генеральний директор Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігор Ковальчук.

Відтак сьогодні, на сесії обласної ради, депутати підтримали пропозицію закупівлю апарату у лізинг. Для цього 6 мільйонів гривень виділять з обласного бюджету, таку ж суму дасть міська казна Львова.

“Сьогодні єдиний лінійний прискорювач у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі працює з перенавантаженням та періодично ламається. До Львова за променевою терапією щоденно звертаються хворі з кількох областей Західної України. Новий сучасний апарат у кілька разів скоротить тривалість процедури лікування кожного хворого. В такому випадку кожна додаткова хвилина – це врятоване життя”

– сказав депутат облради Володимир Квурт.

Тож тепер, після рішення сесії, керівник Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру зможе звернутися до Асоціації банків, щоб отримати від них конкретні пропозиції фінансування.