До кінця року МОЗ планує провакцинувати більшість дорослих українців

Щомісяця вакцинуватимуть 5-7 мільйонів людей.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов поділився планами боротьби із коронавірусом. За його словами до кінця 2021 року від цієї хвороби щеплення отримає більшість дорослого населення України. Саме такі цифри передбачені Дорожньою картою вакцинації МОЗ та Указом Президента України Щодо Національного плану вакцинопрофілактики на виконання рішення РНБО, який він підписав 3 квітня.

Міністр запевнив, що спроможність і потужність української системи є достатніми для виконання плану вакцинації.

Зараз щеплення українцям роблять мобільні бригади і кабінети щеплення в сімейних лікарів. А це 11,5 тисяч кабінетів по країні, у кожному з яких можливі до 40–50 щеплень на добу. Теоретично, вважає міністр, на добу можна робити 450–500 тисяч.

“Для щеплень ми не долучаємо всі кабінети, плануємо робити від 5 до 7 млн щеплень на місяць. Цього цілком достатньо для вакцинування дорослого населення до кінця 2021”, – сказав Степанов.

Він також розповів про, власне, саму вакцину, яку мають доставити до кінця 2021 року.

Тож відомо, що Україна має 22 млн доз вакцин, на які вже уклали контракти і оплатили.

Із низ 8 млн – це ініціатива COVAX і 14 млн по укладених прямих контрактах (це 10 млн Novavax, 2 млн AstraZeneka (CoviShield) і майже 2 млн вакцини виробництва компанії Sinovaс). Також найближчим часом очікуються контракти ще на 15 млн доз.