Догляд за обличчям: розбираємо найпопулярніші міфи

Інтернет-простір переповнений б‘юті-порадами, які стосуються косметології, а зокрема догляду за шкірою обличчя. Та чи мають вони сенс і чи не нанесуть вони шкоди, замість очікуваного дива? Радіо ПЕРШЕ зібрало для вас найпопулярніші поради щодо догляду за обличчям. За спростуванням або підтвердженням ми звернулися до професійної косметологині Ольги Козак.

Порада №1: протирайте обличчя льодом

Так звана кріотерапія – досить відома та давня практика, яка допомагає позбутись набряків, надати тонусу шкірі та м‘язам, а також збадьорити.

Протирати зранку шкіру обличчя кубиком льоду можна, але лише впродовж декількох секунд, не затримуючись на одному місці.

Не рекомендовано таку процедуру чутливій та подразненій шкірі, а також при яскраво вираженій судинній сітці – куперозі.

Також можна використовувати кубики льоду з травами, наприклад з ромашкою – це буде мати додаткову заспокійливу дію.

Загалом протирання льодом має гарний ефект, але водночас є безліч протипоказів. Тому до цього потрібно ставитись з обережністю.

Порада №2: протирайте шкіру розчином саліцилової кислоти

Колись – це було доволі поширеною практикою, особливо при боротьбі з висипаннями та жирною шкірою.

Сама саліцилова кислота дійсно володіє протимікробною та протизапальною властивістю, тому її часто використовують у косметиці для проблемної шкіри. Але у варіанті аптечного розчину, в якому є доволі високий вміст спирту, вона буде малоефективною. Крім цього, при регулярному використанні вона призведе до зневоднення, руйнування захисного бар‘єра та порушення роботи сальних залоз.

Існують спеціальні, більш дієві та безпечні засоби, а протирання шкіри саліциловою кислотою – це вже трохи застаріла історія.

Порада №3: протирайте шкіру ефірними оліями

Якщо їх використовувати у чистому вигляді, то можна спричинити опік шкіри та різноманітні реакції. З ефірними оліями усім треба бути обережними. Такий засіб ми можемо використовувати хіба точково, тому що ефірні олії можуть спричинити зневоднення шкіри, порушення бар’єру  і зважаючи на те, що вони мають колагену властивість, вони можуть загострити висипання. Водночас ефірні олії можна додавати по декілька крапель у маски.

Порада №4: протирайте шкіру хлоргексидином

Протирати шкіру обличчя розчином хлоргексидину – не найкраща ідея. Адже насамперед – це антисептик, який здатен порушити мікробіом шкіри та зруйнувати її захисну мантію.

Порада №5: пакетики з чаєм на очі

Пакетики з чаєм в якості патчів – теж поширений спосіб досягнення краси серед жінок.  Якщо у вас на меті зняти ранковий набряк у зоні повік, то частково пакетики з чаєм можуть стати у нагоді. Вважається, що чай містить компоненти, які мають протинабрякову властивість. Але чи має це якийсь вплив при зовнішньому використанні – важко сказати. Швидше за все такий ефект досягається внаслідок дії прохолодного компресу. Тому дива чекати не варто, синці чи темні кола швидше за все не зникнуть, але зняти припухлість з повік можливо таки вийде.

Порада №6: домашні маски

Домашні маски, особливо з продуктів-фруктів, молока, яєць тощо – ще одна доволі популярна тема.

Тут мушу розчарувати, адже наша шкіра – доволі складний орган, який складається з ряду шарів, зокрема захисного бар’єру, який ніби щит, охороняє її. І будь-який засіб, який має на меті більш глибоку дію, має мати певну формулу, концентрацію активних речовин та головне – проникність.

На жаль, такі «продуктові» маски не мають таких властивостей, а в окремих випадках ще й можуть викликати реакції. Тому більше користі принесуть, коли їх використовувати за призначенням.

Доволі популярними є маски з глини. Якщо це чиста глина, яку ми просто розводимо з водою, то вона доволі жорстка, тому може пересушувати шкіру. Тому я б радила використовувати такі маски, де, окрім глини, є зволожуючі та пом’якшуючі компоненти.

Порада №7: скраби

Загалом, скраб – це механічний різновид пілінгу, який вже відходить у минуле.

Абразивні частинки травмують делікатну шкіру обличчя, можуть бути причиною подразнень та провокувати висипання. Водночас руйнується натуральний зволожуючий фактор, відтак шкіра піддається зневодненню.

Більш безпечним та атравматичним варіантом є ензимні пілінги чи гоммажі, які більш ніжно позбавляють шкіру обличчя від відмерлих клітин.

До цієї ж теми – використання соди: пори чистішими точно не стануть, а от травматизація та пошкодження шкіри – гарантовано!

Порада №8: вмивайтеся дігтярним милом

Це засіб, який має багато поверхнево-активних речовин, зокрема дуже агресивних. Жодного ефекту не буде. Водночас такий засіб може висушити шкіру, зруйнує бар’єр шкіри, порушить роботу сальних залоз і введе шкіру в додатковий стрес, у результаті чого шкіра більше проявлятиме сальність.   

Порада №9: пивні дріжджі

Будь-які добавки, які ми вживаємо для користі шкіри, необхідно вживати виключно після консультації з лікарем!

Вживання пивних дріжджів не мають жодної доказової бази, яка б впливала на стан шкіри. 

Підсумовуючи професійна косметологиня Ольга Козак наголошує:

«Хоча інтернет-простір і майорить б’юті-рецептами, проте, на жаль, більшість із них необґрунтовані та навіть небезпечні. Тому не варто експериментувати зі шкірою обличчя, аби не завдати собі шкоди».

Нагадаємо, що будь-які експерименти з організмом можна проводити виключно після консультації із фахівцем та під його спостереженням.

Анастасія МЕЛЬНИК

Читайте також:

Підліткові висипання: як зарадити?

Підліткові висипання. Нещастя з яким зіштовхуються мільйони молодих людей щодня. Ми розпитали професійну косметологиню Ольгу Козак, як зарадити цій біді. За її словами, стан шкіри