Друге життя старим речам: у Львові відкрилася крамниця реюзу

Маєте повну шафу одягу, а носите з цього лише половину? Колись купили набір для вишивання, а руки до нього так і не дійшли? Вдихнути друге життя у такі речі допоможе нова еко-ініціатива – крамниця переосмисленого одягу “Ясна річ” у Львові, що на вул. Франка, 13.

Це крамниця реюзу (повторного використання) та відкритий простір для лекцій, зустрічей, воркшопів. Бізнес працює за моделлю благодійного магазину: сюди можна віддати зайві хороші речі й купити бюджетні вживані. Розповідає Ірина Сальник, співзасновниця крамниці.

“Ми дивимось на те, що нам принесли і сортуємо: що ми будемо продавати в крамниці, що не годиться, що можемо віддати соціальним службам. Розкладаємо все по трьох таких ящиках. В перспективі плануємо поставити четвертий, куди утилізовуватимуть текстиль”

Ірина Сальник, співзасновниця крамниці “Ясна річ”

Цікаво, що отримати друге життя можуть не лише речі у гарному стані, які виставлять на продаж, а й одяг з натуральної тканини, який зовні має певні ушкодження. Його відправлять на переробку.

“Здебільшого бавовняні речі із дефектами відправляємо на upcycling (перероблення речей із наданням їм нового сенсу. Наприклад, якщо ви маєте драні футболки, після переробки з них можна зробити килимки, а з цього переробити волокно, яким можна набити подушки”

Ірина Сальник, співзасновниця крамниці “Ясна річ”

Крамниця співпрацює з територіальними центрами Львівської міської ради, отож частина одягу піде на соціальні потреби. Окрім цього, купувати тут речі значно приємніше і дешевше, аніж у секондхендах.

“Речі у нашій крамниці продаються дешевше, ніж у секонді, а купувати їх тут приємніше, бо зовсім інша атмосфера. Така крамниця існує тому, що люди свідомо підходять до споживання і окрім еко-міркувань має ще соціальну і благодійну мету”

Ірина Сальник, співзасновниця крамниці “Ясна річ”

Сьогодні і завтра, 11 та 12 травня, у крамниці “Ясна річ” відбуватимуться зустрічі і майстер-класи, на яких не лише навчать правильно сортувати сміття, а й покажуть як робити фантастичні речі з вторинних матеріалів.

Також раніше ми писали про інші соціальні ініціативи, які дають друге життя непотрібним вам речам.

Дар’я Кучер