Дитячу Клініку трансплантації кісткового мозку відкрили у Львові

Це перший медичний заклад у Західній Україні, який проводитиме такі операції безкоштовно.

Клініку дитячої онкології і трансплантації кісткового мозку відкрили на базі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Над її створенням працювали два роки. 

До проекту долучилися благодійні фонди та закордонні організації. Вони надали 450 тис євро. Ще 8 млн грн виділили з бюджету Львівщини і понад 14 млн грн дала держава. 

За ці кошти провели ремонт у відділенні, встановили кисневу станцію і закупили обладнання. Першу операцію проведуть весною. 

“У нас є 12 сертифікованих медиків з дитячої онкології та гематології, які стажувалися у США, Канаді, Японії, Нідерландах, Австрії, Німеччині. Це були серйозні навчання. У нас є ментори зі США, Голандії та Канади, які будуть нам допомагати безоплатно для пацієнтів,” – розповідає керівник клініки Роман Кізима.

Це перший та єдиний медзаклад Західної України, де проводитимуть трансплантацію кісткового мозку у дітей. Зараз такі операції роблять тільки в столичному Охматдиті та Інституті раку. Для пацієнтів – це безкоштовна процедура, усі витрати покриватиме держава, – каже директор Західноукраїнського дитячого медичного центру Андрій Синюта.

“Але потреба загальноукраїнська не перекривається ним. Тому велика кількість дітей їздили за кордон за свої кошти, за державні кошти, за доброчинні кошти. І це ще один крок для того, щоб ці кошти не віддавати в чужі держави, а розвивати все це тут”.  

Трансплантації кісткового мозку щороку в Україні потребують щонайменше 200 дітей. 

фото: Львівська ОДА