Економіка України не мотивує студентів вчитись у магістратурі

Дослідження, яке показало тенденцію до зменшення кількості студентів у вищих навчальних закладах Львова, прокоментував Віталій Кухарський, проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ ім. Івана Франка. 

Він вважає, що тенденція двояка. З одного боку, зростає кількість вступників. Наприклад, Франковий університет цього року, у порівнянні з минулим, зарахував приблизно на 10% більше першокурсників. З другого боку, випускники бакалаврату не хочуть продовжувати навчання у магістратурі і саме це “псує” загальну картину. Причина, на думку проректора, – економічна. 

“Люди після бакалаврату мають певний рівень знань і вмінь, які дозволяють їм влаштуватися на ринку…Ми дуже відрізняємось від сусідньої Польщі чи Німеччини, де є затребуваність на підготовку кадрів високої якості, яким магістратура просто необхідна. Україна, на жаль, зараз на такому щаблі розвитку, що такі компетенції зараз незатребувані на ринку”. Про це Віталій Кухарський сказав у програмі “Інший погляд” на радіо ПЕРШЕ. 

Аналітичне дослідження “Вища освіта у Львові. 2020-2021 навчальний рік” провів  Інститут міста. Метод збору інформації: офіційні листи-запити. База дослідження: 65 закладів вищої освіти І-IV рівнів акредитації Львова. Відповідно до отриманих даних, у 2020-21 навчальному році, у порівнянні з 2019-2020 н.р. кількість студентів у Львові зменшилась на 5%.