Французька осінь у Львові із присмаком вина та сиру

Щорічний фестиваль «Французька весна» уперше за 17 років не вдалось провести у квітні. Через карантин він відбувається восени з оновленою назвою – «Французька осінь». У програмі фестивалю: виставки, конференції, кіно та багато іншого.

Після скасування «Французької весни» через коронавірус, організатори адаптували програму цьогорічного фестивалю відповідно до чинних санітарних норм. І, з французької весни, фестиваль перетворився на французьку осінь. Та, що точно вдалося зберегти – це головну ідею. Розповідає директор Альянс Франсез Львова Ніколя Фасіно:

“Слоганом цього фестивалю можна назвати: “ділимось французькою культурою”. Це культура, яка завжди поряд, яка оточує нас щодня. Перш за все, йдеться про культурну спадщину, яка у Львові спільна для України і Франції. Наприклад, Оноре де Бальзак зупинявся у готелі “Жорж”, а Сара Бернар грала свій спектакль у театрі імені Марії Заньковецької. А багато споруд на площі Ринок спроектували французькі архітектори”.

Цього року у межах фестивалю об’єднали два спільні України з Францією аспекти: культуру і гастрономію. І вийшло чудове поєднання французьких фільмів, вина та сиру. Окрім цього, у заході традиційно візьмуть участь митці, які спробують показати Францію очима українців. Зокрема 15 жовтня о 17:00 відбудеться фотовиставка Єви Райської «Дім Масілії». У своїй оптиці авторка намагається дослідити місто в інший спосіб, більш справжній. Без стереотипів та маркерів. Розповіла авторка Єва Райська:

“Ми хочемо презентувати цей документально-театральний проект. У ньому я досліджувала як живуть мігранти, як вони вживаються з місцевими мешканцями. Цей проект ми мали презентувати на “Французькій весні”. Через певні обставини, фестиваль довелося перенести, а виставку переформатувати. Вирішили використати серію моїх монохромних світлин, яких назбиралася велика кількість. І я подумала, чому б не показати їх?”.

Насолодитися французькою осінню у Львові може кожен охочий. Триватиме вона до кінця жовтня. Події відбуватимуться на різних локаціях, зокрема у львівських музеях, театрах, кінопалацах, галереях та бібліотеках. Детальніше з розкладом можна ознайомитися за посиланням.