Головного кота Ратуші думають працевлаштувати офіційно

Як живеться у Ратуші головному коту Львова? Ексклюзивне інтерв’ю взяли Ольга Телипська і Дарія Бура у Ранку на ПЕРШОМУ. Голос Левчика – референт міського голови Львова Христина Корчевська.

Як починається ранок у Левчика? 

Ратуша працює з 8 ранку, відповідно, о 8 ранку приходимо і забираємо його по кабінетах. Він у нас дуже популярний, його завжди просять в різні кабінети – як в оренду його здаємо. Йому подобається, він гуляє, йому класно. 

А в різні кабінети для чого: щоб почався ранок гарно чи зарядитись енергією? 

Щоб позитивно почався ранок.

Тобто, його основна функція – це робити настрій?

Так. Це його основна робота і він з нею чудово справляється. 

Якщо в нього є робота, а робота повинна оплачуватися. Він якось оформлений на ставку, в нього є трудова книжка? 

Знаєте, ми над цим думаємо. Думаємо, щоб зробити це офіційно, як з британським Ларрі. Щоб це все-таки задокументувати. Наразі він в нас трошки по-чорному працює, отримує корм в конверті. 

У нього неймовірний ошийник – я б назвала це фітнес-трекер. Дуже стильна у нього прикраса. Що це? 

Він має на собі Apple ID. Це відстежувач для тварин, ну і для інших предметів теж можна. Ми можемо з телефона бачити, де він знаходиться, і якщо він покидає межі Ратуші, то ми отримуємо повідомлення. 

Бачите, він прийшов на нову територію і він хоче все обнюхати, він себе дуже впевнено почуває. 

Знаєте, я отримую задоволення. Я дуже люблю, коли тварини такі розкуті. Я зараз кайфую, чесно кажучи, в студії. 

Він в кабінеті поводить себе так само. Тобто, коли багато людей – він їх не боїться. Він, навпаки, коли бачить групу людей, то виходить в центр, сідає і дивиться – хоче, щоб на нього дивились. Або, коли у нас йде нарада, особливо з новими людьми. Він ходить по столу і до всіх: “От це я, це я”. 

Але ж кажуть, що коти йдуть завжди по своїх справах і їх дратує коли йде-йде, а його беруть і починають гладити. Як Левчик реагує на таку кількість людей?  

Чудово реагує, насправді. Якщо його не гладити, не рухати, він сам підходить до всіх. Тобто, якщо ви його будете ігнорувати – він сам до вас підійде. Але він навчений: посли бувають, делегації, відповідно, він знає, що до таких людей він не може себе погано поводити. Його береш на руки – він фотографується, терпить, як може. Ми ніколи не переживаємо, що його якось “перетіскають”, тому що, якщо що, то він дасть знати. Він починає так “гарчати” легенько.

А характер у нього який? 

Грайливий. 

А по гороскопу він хто? 

А ми не знаємо коли він народився. Він до нас вже прийшов таким дорослішим. Зараз йому десь півтора року, може трошки більше. 

Якщо взяти природну функцію котів… Якщо випустити їх десь в селищі, то вони повинні ганяти щурів. Чи всі щурі зникли в Ратуші, коли з’явився Левчик? 

Коли з’явився Левчик, у нас не було щурів. Ми думали хіба що завести. Наразі він в нас ловить мух – от така у нього функція. Він собі знаходить на вікні, буває, полює. Щурів, на жаль, чи, на щастя, в Ратуші немає. 

Чи був намір колись дати хабар Левчику. Як він сприйняв цю пропозицію? 

Я вам так скажу, що це у нас постійно. Під час сесії приходять до нас депутати, дають корм і такими методами купляють його любов. 

А чи звичайні мешканці, чи львів’яни можуть звернутись зі своїми питаннями-проханнями до кота? 

Нам пишуть в Інстаграмі до кота: чи можна зустрітись. І якщо в нас такий день, що ми можемо когось прийняти… То в нас були і дівчата, хлопці приходили, групи, діти приходили, шкільні екскурсії – з ним знайомляться. Так, можете, звичайно, писати і можемо це організувати. Ну, зараз карантин, ми трошки стараємось обмежувати, але, так, можна.  

Якщо говорити про карантин, зараз вакцинуються люди. А коти – у них теж є свої прививки. Чи є всі у Левчика, бо він контактує з великою кількістю людей?  

Звичайно, всі прививки є. Ми його регулярно возимо в ЛКП “Лев”. Там його миють, купають, стрижуть нігтики, прививки, за всім слідкують – ми вже за це не переживаємо. 

Знаєте, я хочу на місце Левчика. 

Це таке СПА для котів. 

Якщо подивитись в Інстаграм кота Левчика, то він здається дуже діловим котом: він спить на паперах, він ходить по столі, коли відбуваються якісь наради… 

Ми йому нічого не забороняємо. 

А є якісь моменти, за які він може отримати по хвосту? 

Кіт мера, ні. 

Ні? У нього така індульгенція? 

Ну, він ніколи такого нічого поганого не робив. Він подряпав декілька крісел, щось таке. Це на початках – коли тільки прийшов до нас. Може боявся чи незручно себе почував – бігав, царапався. 

А є в нього улюблене місце? Де він, зокрема, мешкає? Чи от кабінет Андрія Івановича Садового – це саме його робочий кабінет, Левчика?

Звичайно, це його робочий кабінет.  Він постійно спить на кріслі Андрія Івановича. Інколи Андрій Іванович приходить на своє робоче місце (так як ми кота раніше відкриваємо), йому просто немає де сісти. Знаєте, як кажуть: “за кожним великим мером сидить котик”. Можливо, просто позаду залишає кота, або може змінити місце роботи – сісти за сусіднє крісло. Єдиний конкурент міського голови  за крісло мера – це наш котик.

До речі,  якщо говорити про вибори. Ймовірно, будуть якісь і котячі вибори. Чи ви будете висувати кандидитуру Левчика на таку посаду. 

Ми думаємо, що вибори вже відбулися і він з нами буде ще років 15-20. Наступні вибори будуть через довгий час. 

Чи є улюблені іграшки у кота Левчика? 

Є, але найбільше все-таки він любить бавитись з людьми. Бачите, я принесла йому іграшку, але він побачив нових людей і, відповідно, він на неї вже уваги не звертає. 

А є люди, який він категорично не підпускає до себе? Бо тварини вони дуже це відрізняють – до когось ближче, до когось нейтрально. 

Є. Напевно, хто його, ну люблять, але так засильно. Він вже тікає від них. Але так само є люди, яких він тільки голос чує з іншого кабінету і вже до них біжить, тулиться. 

А улюблена їжа яка в Левчика? 

Ви знаєте, ми його годуємо лише сухим кормом. Нам так порадив ветеринар – краще годувати якимось одним видоми корму і дотримуватись якоїсь дієти. Як бачите, він у нас не розгодований. Ми стараємось йому тримати спортивну форму. 

Він у вас спортом займається? 

Звичайно, кабінет мера дуже великий і він має простір де бігати. Тому що в квартирі, наприклад, немає так місця. А в нас кабінет мера має ще декілька кабінетів суміжних: приймальня, адміністрація, і він може бігати вздовж всіх декількох кабінетів. 

Левчик у вас з’явився десь трішечки у віці, але все одно ви, напевно, десь придумали йому день народження. Коли припадає? Якого місяця, якого дня? 

Якщо не помиляюсь, 10 жовтня було. Це була річниця. Ми йому купили тортик, букет квітів і зробили капелюшок на день народження, зі свічечкою. 

А чи збираєтесь у Ратуші ще заводити домашніх тварин, вірніше, робочих тварин. Знаєте, щоб у кожному кабінеті? 

Наразі ні. Ми боїмося, що Левчик буде ревнувати. 

Однолюб Левчик і люди всі однолюби, які працюють з ним… 

Ми пробувати його знайомити з тваринами колег, то він так налякався.

Можливо це були просто хлопчики… Я розумію, що це є дуже така пікантна сторінка не тільки людей, але й тварин. Чи є в нього якийсь любовний роман?

Ні, знаєте, у Левчика кар’єра на першому місці. 

А традиційні галицькі цінності? Вони повинні бути.

Можливо пізніше, коли подорослішає. Він ще дуже юний і хоче зайнятись таки кар’єрою.  

Він часто виходить за межі Ратуші?

Ні, не часто. Він втікав лише один раз. Ми шукали по всьому Львову. Весь центр обходили, вже і на Сихові шукали. Насправді, він був одразу під Ратушею, під кафе. Він заховався, мабуть не знав нову територію і боявся вилізти. І відтоді ми йому причепили GPS навігатор. Тепер такого не повториться.