Готуємось до школи: все, що треба знати про медогляд

Менше місяця залишилось до початку навчального року. Вже зовсім скоро у кабінетах поліклінік будуть черги – це батьки зі школярами прийдуть по довідки для навчальних закладів.

У програмі “Про здоров’я” Наталія Сохан поговорила із про те, що потрібно для шкільного медогляду і як триває цей процес.

Отож найперше, про що просять лікарі, – не зволікати. Адже саме зараз у кабінетах медиків немає напливу людей, тож можна гарно організувати усі необхідні процедури.

Їх насправді небагато. Завдяки, власне, медичній реформі і, як не дивно, карантинним обмеженням. Якщо сімейний лікар, у якого дитина перебуває на обліку, знає, що у школяра проблем зі здоров’ям немає, то він не скеровує його до вузькопрофільних медиків, а лише видає довідку форми 0-86.

Єдине, що перевіряє лікар – пробу Руф’є. Так визначають, у яку групу з фізичного виховання згодом зарахують дитину. Щоб перевірити фізичні можливості дитини, лікар дає їй невеликі навантаження – як-от присісти 30 разів, згодом посидіти у стані спокою 15 секунд тощо.

Згодом, коли дитина навчатиметься у школі, на основі цих даних її зарахують до однієї із трьох груп фізкультури: основну, підготовчу або спеціальну.

Окрім того для відвідування школи потрібна довідка 0-63. Це документ, у якому вказують щеплення.

Тут виходить дещо абсурдна ситуація, адже змусити батьків вакцинувати дитину не може ніхто. Водночас, згідно закону України про захист населення від інфекційних хвороб, без щеплення у колективи дітей мали б не допускати. Чіткої вказівки МОЗ не зараховувати до школи дитину без щеплень в Україні немає. Тому більшість таких випадків вирішують в індивідуальному порядку.