Готуйте торбинки: безкоштовні пакети будуть тільки на крупи і свіже м’ясо

З 10 грудня почне діяти перший етап обмежень на обіг пластикових пакетів. 

У магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Окрім, біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. 

«Обмеження обігу пластикових пакетів на території України – це у першу чергу, про запобігання утворенню відходів. Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля”. Про це розповів в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

За його словами, подібні обмеження встановили десятки країн світу. Наприклад, у Туреччині лише за перший рік заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.

Наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.