Громадські організації Львівщини претендують на масові штрафи

До 10 жовтня відкрити своїх кінцевих бенефіціарних власників мають громадські організації, ТзОВ, акціонерні товариства, кооперативи, фермерські господарства, приватні підприємства тощо. Штраф за відсутність такого звіту – від 17 тис. до 51 тис.грн. 

Норми закону Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, нагадав юрист Ярослав Жукровський. 

Коли ми візьмемо Львів та Львівську область, то у нас понад 10 тис. громадських організацій зареєстровано. На кінець вересня подали відповідну інформацію заледве 700-800 громадських організацій. Всі інші наражають себе на ймовірні штрафні санкції,” – розповів  Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси” на радіо ПЕРШЕ. 

Подати звітність щодо кінцевих бенефіціарів можна такими способами: 

  • надіслати поштою (в цьому варіанті треба нотаріально засвідчити підписи на документах);
  • подати особисто через ЦНАПи;
  • особисто занести до відділу державної реєстрації друкованих ЗМІ, який працює в структурі органів юстиції.

Додамо, що у Верховній Раді вже зареєстровано законопроєкт, який має продовжити термін звітності щодо кінцевих бенефіціарів до червня 2022 року.

Довідково: 

Кінцевий бенефіціарний власник – будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність клієнта та/або фізичну особу, від імені якої здійснюється фінансова операція. А в буквальному перекладі з французької мови – “вигодоодержувач”.